Paide linn kärbib kolmesaja töötaja palka

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide raekoda.
Paide raekoda. Foto: Tiit Reinberg

Paide linnavolikogu hakkab arutama linnavalitsuse ettepanekut kärpida linna eelarvest palka saavate inimeste sissetulekut 15 protsenti.

Paide linnapea Kersti Sarapuu tunnistas, et riigieelarve kaheksa miljardi kroonine kärbe tähendab linna rahakotile eelarve katastroofilist vähenemist, sest saamata jääb üle 17 miljoni krooni.


15protsendiline palgakärbe puudutab 300 linna eelarvest palka saavat inimest, alustades linnapeast ja lõpetades allasutuste lihttöölistega. Palgakärbe ei puuduta üksnes õpetajaid, sest nende töötasu kehtestab valitsus.


Sarapuu ütles, et kuigi riik lubas õpetajate palka tõsta, ei taha ta selleks omavalitsustele lisaraha anda, mis tähendab, et valdadel ja linnadel tuleb see raha leida. «Eks see raha tule võtta siis koolijuhtide, huvijuhtide, ringijuhtide, infojuhtide, logopeedide, sotsiaaltöötajate, tehnilise personali arvel,» selgitas ta.


Sarapuu hinnangul pole palkade vähendamises enam midagi erakordset, sest paljud linna ettevõtted on teinud seda 10–30 protsendi ulatuses. «Me ei saa ka oma rahvast erineda, kui räägime solidaarsusest,» lisas ta.


Üksnes palgakärbe linna ei päästa, mistõttu teeb linnavalitsus Sarapuu ütlust mööda volikogule ettepaneku vähendada majanduskulusid kümme protsenti. «Lisaks teeme linnaga lepingu sõlminud ettevõtetele ettepaneku vähendada teenustasusid kuni 15 protsenti,» lausus ta. «Kui praegu lepingud lõpetada ja korraldada uued riigihanked, tullakse teistest omavalitsustest pakkuma ülisoodsaid hindu ning meie inimesed kaotavad töö, seepärast püüame kõigiga läbi rääkida.»


Sarapuu tunnistas, et nendest kokkuhoiukohtadest hoolimata ei pruugi tänavu linlased enam niisuguses ulatuses haljastuse, teekorrastuse, jäätmemajanduse, keskkonna- ja tänavavalgustuse teenuse kvaliteeti näha, sest rahavõimalused seda eelmise aasta tasemel teha ei võimalda. «Laenude arvel tegevuskulusid ei kaeta,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles