Aasta küla kutsub allikajärvele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta parimat MTÜ juhti ja aasta küla eestvedajat MTÜ Prandi Küla ja Allikad juhatuse esimeest Õnne Põllumetsa õnnitles Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg.
Eelmise aasta parimat MTÜ juhti ja aasta küla eestvedajat MTÜ Prandi Küla ja Allikad juhatuse esimeest Õnne Põllumetsa õnnitles Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eile Eivere mõisas olnud kodanikeühenduste, vabatahtlike, aasta küla ja sädeinimese tunnustusüritusel pälvis enim kiidusõnu Prandi küla, kes on võssa kasvanud allikajärvedest kujundanud maalilise paiga.

Järvamaa arenduskeskus ja Kodukant Järvamaa tunnustasid eile Eivere mõisas tublimaid mittetulundusühinguid, nende juhte ja vabatahtlikke ning kuulutasid välja aasta küla ja aasta sädeinimese.
Kõige rohkem tuli õnnitluste ja lillede järel käia Prandi külaelu eestvedajal Õnne Põllumetsal. Koigi valla Prandi küla pälvis aasta küla tiitli, lisaks tõsteti esile ka sealset külaelu vedavat MTÜ-d Prandi Küla ja Allikad.
Õnne Põllumets kuulutati parimaks MTÜ juhiks, ka oli ta üks aasta sädeinimese nominent.
Kolm põlvkonda
tegutsevad koos
Põllumets ütles, et uue näo saanud küla üle tunnevad uhkust kõik sealsed elanikud. Selleks on ka põhjust: tuhanded tunnid kohalike inimeste vabatahtlikku tööd on muutnud võssa kasvanud allikajärve ümbruse kauniks puhkekompleksiks.
Kõik algas sellest, kui Õnne Põllumets kutsus 2006. aasta suvel kokku külarahva ja mujal elavad külamemmede järeltulijad. Seitsme hoogtööpäevaga korrastasid nad suure maa-ala, niitsid rohtu ja raiusid võsa.
Kodudest toodud materjalist ehitasid mehed lava ja välikäimla ning tantsupõranda kõrvale istepingid. Projektidega taotletud raha abil sai Prandi küla endale ka paadisilla, grillkoja, kiige, parve ja laudtee 1,7 kilomeetri pikkusele loodusrajale, mille äärde on paigaldatud sealset taimestikku tutvustavad tahvlid.
Kõik see on sündinud vaid kahe ja poole aastaga. «Pidime kiiresti tulemuse saavutama, et inimestel usk ära ei kaoks,» ütles Põllumets.
Kuigi Prandi küla nägu on paari aastaga tundmatuseni muutunud, ei või Põllumetsa hinnangul, käed rüpes, istuma jääda. Praegu loodab külarahvas saada pooldavat vastust projektitaotlusele külamaja ehitada.
Sellest, et Prandi külas on hea olla, annavad Põllumetsa meelest tunnistust ka rohked turistid. Kõige rohkem meelitavat neid parvesõit imeilusa põhjaga allikajärvel, loodusrada ning vee ja tõrvikutulede koosmäng küla üritustel.
Uhkust huviväärseks muutunud küla üle tunneb ka Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg. «Prandi külast on kujunenud tõeliselt tegus ja silmatorkavalt korras ning ilus paik,» ütles ta. «See on kokkuhoidev küla, kus ühise eesmärgi saavutamiseks on õnnestunud liita kolm põlvkonda, vanade tarkus ja noorte jõud.»
Sädeinimene arendab
Kaalepi küla
Aasta sädeinimeseks tunnistati seekord Kaalepi külavanem Maiu Mäe, kelle eestvedamisel on külla rajatud laste spordi- ja mänguväljak ning võrkpalliplats, ehitatud külakiik.
Eelmisel aastal valmisid ka Ahula terviserada ja Albu valla külade tuba, kus Maiu Mäe lastele ringitegevust korraldab.
Aasta parimaks mittetulundusühinguks valis kuueliikmeline komisjon Türi aianduse ja mesinduse seltsi, kes korraldab tänavu 32. korda lillelaata ja 24. korda sügislaata.
Aasta vabatahtliku tiitli võttis vastu Järvamaa naiste varjupaiga looja Leili Pruun, kes on aastaid teinud vabatahtlikku tööd ka Pilistvere pansionaadis.

TEAVE

Järvamaa aasta küla: Prandi küla Koigi vallas. Nominendid: Kurla ja Meossaare küla ning Käravete alevik.
Järvamaa aasta sädeinimene: Maiu Mäe (Albu valla külade seltsi esimees, Kaalepi küla seltsingu esimees, Kaalepi külavanem). Nominendid: Liia Randmaa (Kirna, Poaka, Pala külavanem ja külaseltsi Kirna Kolmik juhatuse liige), Õnne Põllumets (Prandi Küla ja Allikad juhatuse esimees), Harri Lepamets (Käravete küla seltsi juhatuse esimees).
Parim MTÜ: Türi aianduse ja mesinduse selts. Esile tõsteti ka Prandi Küla ja Allikaid, Süda-Eesti sotsiaalkeskust.
Parim MTÜ juht: Õnne Põllumets (Prandi Küla ja Allikad). Esile tõsteti ka Rainer Eidemillerit (Ühenduse Weissenstein ja Paide säästva renoveerimise infokeskuse üks asutaja ja eestvedaja), Marta Kondast (Kangrumäe külakultuuri edendamise seltsi juhatuse esimees).
Aasta vabatahtlik: Järvamaa naiste varjupaiga looja Leili Pruun. Esile tõsteti ka Kaido Ivaskit (Paide linnameeskonna tegevjuht), Ründo Mültsi (Päinurme eramuuseumi asutaja).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles