Armastuse äratundmine peatab aja

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Tiituse sõnul näeme me maailma justkui peegelpildis ehk mis ühe jaoks asub paremal, on teise jaoks hoopiski vasakul.
Tiina Tiituse sõnul näeme me maailma justkui peegelpildis ehk mis ühe jaoks asub paremal, on teise jaoks hoopiski vasakul. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Isikliku arengu nõustaja Tiina Tiitus ütleb, et õnnelikuks saame siis, kui teame, mida ja keda oma ellu tahame. Üle Eesti peetavates loengutes julgustabki ta inimesi oma soovides selgusele jõudma.

Millest inimestele loengutel kõnelete?
Mis põhiliselt inimestele muret teeb? Raha, karjäär, eneseteostus ja lähisuhe.
Kui õhk on värske, siis me ei käi ringi ega naudi, et oh, värske õhk, värske õhk, aga kui tuleme keldrist või halvalõhnalisest toast, saame aru, mis värske õhk on.
Tunnete ja suhetega on sama asi. Palju on inimesi, kes tiksuvad vaikselt elu lõpuni ja arvavad, et nii peabki, sest ümberringi kõik räägivad, et ega sa väärigi rohkem.
Olen kindel, et kõik inimesed on sündinud täieliku potentsiaaliga saada õnnelikuks. Siin pole mingit pistmist ilu ega tarkusega. Sel pole isegi mitte mingit pistmist sellega, kas olen kellegagi koos või mitte. Suhtes ei pea olema.

Miks on lähisuhe inimestele nii oluline?
Inimesed arvavad, et kõik võtmed on seal. Et nüüd, kui tuleb see prints valgel hobusel... Arvatakse, et kui ma selle ühe inimese üles leian, vaat siis alles algab kõik ja elu saab korda. Või siis need, kes on kaotanud igasuguse lootuse.
Inimestel on komme otsida kedagi, kellele toetuda, aga mina küll ei taha kedagi, kes minule toetuks. Käige omil jalgel!
Klišeesid ja õpitud arusaamu ühiskonnas on nii palju. Kui need kõva häälega välja öelda, on päris naljakas. Ühiskonna hoiak on ju selline, et «mis sa endast õige arvad». Nii kui sul midagi hästi läheb, tuleb kuskilt ikka selletooniline lause.
Üksi olemisse ja lähisuhtesse lööb see kõige valusamalt. Lisanduvad veel otseselt naistele mõeldud karistavad ütlused, nagu «ei osanud jalgu koos hoida ja saidki lapse». Neid hirme on palju, mis teevad suure karuteene emotsionaalsele rahulolule.

Milliseid hoiakuid olete veel märganud?
Kogu aeg räägitakse, et elu on raske ja peabki raske olema, et ole rahul sellega, mis sul on.
Need on minu arvates kõige karmimad ütlused, sest teevad inimese araks. Nad ei julgegi otsida, nad ei julgegi tahta, aga kõigil on südames väike unistus, milline on kõige ilusam inimene ja kõige õnnelikum olukord.
See ei pea olema mees ega naine või suhe. Inimesed ei tea, mida nad tahavad, sest neile on öeldud, et elu on raske ja ära unista. Nii nad polegi kunagi välja mõelnud, mis asi see on, mida nad tahavad.
Tuletage meelde, mis nägu oli prints valgel hobusel, kui te muinasjuttu lugesite! See ongi maailma kõige ilusam mees. Kui naised julgeksid seda vaadata, siis nad teaksid, milline mees neile tegelikult meeldib.
Sageli lepitakse vähemaga, kui on võimalik, aga mees, kellega kannatades surma poole tiksutakse, võib olla kellegi teise unistuste prints. Nii hoiame kinni oma ja ka teiste õnne.
 

TIINA TIITUS - LAUBRE
Sündinud 17. juunil 1967
On õppinud moekunstnikuks, tegelenud mõne aasta süvitsi esoteerika- ja vaimsusteemadega.
Loengutes «Õnnelik suhe» jagab oma kogemusi, taipamisi ja arusaamu. Järvamaal on loengmeditatsioon 5. juulil Paide kogukonnakeskuses.
Lähem teave: http://tiinatiitus.com
Kõik suhted on vabatahtlikud kokkulepped ja kõik suhted on pühad. Armastus ei ole kuum, armastus on rahu ja kojujõudmise tunne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles