Politsei hoiatab petturite eest

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pargitud autod
Pargitud autod Foto: AP / Scanpix

Lääne prefektuur hoiatab võimalike petturite eest, kes üritavad autoostu varjus eraisikutest automüüjatelt raha välja petta.

Petuskeemiga on seotud vene või leedu keelt kõnelevad kodanikud, kes võtavad ühendust internetis autot müüva eraisikuga. Hiljem suheldakse e-kirja teel ja inglise keeles ning jäetakse telefoninumber, millel on Nigeeria suunakood. Müüjale antakse märku, et auto on ostjale sobiv ja lepitakse kokku, et sellele tuleb järgi hetkel Eestis olev treiler. Maksmise osas lepitakse kokku, et müüjale kantakse pangakontole suurem summa raha, mis ületab müüdava auto hinna. Sellest palutakse müüjal arvestada maha auto müügisumma ning ülejäänud raha peaks automüüja andma treilerijuhile. Hiljem muudetakse ostjate poolt kokkulepet ja saadetakse müüjale hoopis postiga tšekk tema nimele, mis on tõenäoliselt kehtetu.

Lääne prefektuuri kriminaalbüroo organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juht Margus Sass palub, et inimesed oleksid ettevaatlikud ja ei läheks sellise skeemiga kaasa. „Heal juhul kaotab müüja auto, halvimal, kaotab auto ning maksab veel tšeki ning automüügi vahesumma kurjategijatele, lootuses tšekk hiljem rahaks teha,“ hoiatab Sass.

Politsei- ja piirivalveameti keskkriminaalpolitsei rahapesu andmebüroo juht Raul Vahtra soovitab ostu-müügitehingute puhul kasutada pigem pangaülekandeid või äärmisel juhul sularahatehinguid. „Igasuguse kahtluse korral tuleks küsida ostjalt isikut tõendavat dokumenti (passi, juhiluba, ID kaarti) ja kirjutada üles tema andmed. Juhul, kui isik „hiilib“ sellest palvest kõrvale, võib olla suhteliselt kindel, et tegemist on pettuse katsega,“ manitseb ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles