Põhumaja saab ellipsi kuju

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Roosna-Alliku vallas Koordi külas kestab terve suve ellipsikujulise põhumaja ehitus. See on esimene sellise kujuga elumaja Eestis, millel on kaks korrust ja elamisruumi 200 ruutmeetrit.

Peremees Sven Aluste selgitusel on ümaras majas õhu ja energia liikumine sujuv ilma nurkades tekkivate pööristeta. «Päris ümmargune polnud nii huvitav kui ellips, selle sai ka kuldlõikesse sättida, mis teeb maja proportsioonidelt veelgi hubasemaks,» lisas ta.
Ellipsmajast saab Sven Aluste pere kodu, hoone valmib hübriidkonstruktsioonina. «Akende ja uste karbid teeme vähemalt sada aastat vanadest palkidest, kandev seinakonstruktsioon ja ka soojustus on põhupakid,» selgitas ta.
Veidi rohkem kui 200ruutmeetrise kogupinnaga kahekorruseline maja valmib suurtest kandilistest põhupakkidest (Jumbo-Bale), mis on Aluste kinnitusel Eestis esimene selliste mõõtmetega pakkidest tehtud nii suur hoone.
 

PÕHUMAJA

Maailma esimene põhumaja ehitati 19. sajandi lõpul USAs Nebraskas.
Põhumajade ehitus on seotud põhupakkemasina leiutamisega 19. sajandil.
19. sajandi lõpul ehitati palju põhu- ja savimaju Lõuna-Eestis.
Eesti uuema aja põhumajadest esimene ehitati 2002. aastal Soomaale.
Esimene põhu-savimaja valmis Järvamaal 2007. aastal.
Kümne aasta jooksul on Eestis valminud umbes poolsada põhumaja.
Eesti põhumaja keskmine suurus on umbes 150 ruutmeetrit.
Enamikus riikides on tegemist reguleerimata valdkonnaga, mida edendavad entusiastid, vaid Saksamaal, USAs ja Austraalias kehtivad põhumajade ehitusstandardid.

Allikas: www.savikodu.ee, www.loodusehitus.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles