Võitlus karuputkega näib lootusetu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli Koit on mures karuputketõrje kehva kvaliteedi pärast, mis võimaldab mürgisel taimel Kahala külas vohada ja edasi levida.
Heli Koit on mures karuputketõrje kehva kvaliteedi pärast, mis võimaldab mürgisel taimel Kahala külas vohada ja edasi levida. Foto: Andrus Kopliste / Järva Teataja

Kahala küla elanikud näitavad näpuga tõrjujate poole, need omakorda keskkonnaameti poole, mürgine karuputk vohab ja levib aina edasi.

Karuputkekoldest Türi valla Kahala küla endise farmi maadel on taim levinud ka ümberkaudsetesse asulatesse. Igal aastal jääb osa taimi mürgitamata, need lähevad õitsema ja viskavad oma seemned maha.

Mitukümmend hiiglaslikku taime õitseb praegu farmi vastas oleval ristikupõllul, mida rendib viljakasvataja Pibari Farmer.
«Eelmisel aastal pritsisime ise ja andsime koldest keskkonnaametile teada, sel aastal arvasime, et pritsitakse niikuinii, sest see kuulub kolde juurde,» kurtis Heli Koit.

Tõrjetöid pole aga tema hinnangul hästi tehtud, sest kolle pritsitakse küll ära, aga 50–100 meetrit eemal jäetakse üksikud taimed mürgitamata ja taim levib edasi.
Koit tunnistas, et hakkab juba vägisi mõtlema, et karuputke tõrjujad teevad meelega ebakvaliteetset tööd, et neil ka järgmisel aastal tegevust oleks.

Kahala küla elanik Toomas Raaga mürgitajate pahatahtlikkust ei usu, aga arvab, et tööd saaks korraldada palju paremini. Tema maja kõrval vohavat karuputkekollet sel kevadel küll mürgitati, aga praegu laiuvad ja õitsevad seal uued võimsad taimed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles