Lühifilmid paljastavad koolivägivalla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühes lühifilmis lööb kaasa ka  näitleja Liina Vahter.
Ühes lühifilmis lööb kaasa ka näitleja Liina Vahter. Foto: Helen Aasa

Paide ühisgümnaasiumi teise korruse koridoris on viiene poistekamp mõnusas jutuhoos. «Õu, Gert!» hüüab üks neist lähenevale noormehele. «Me siin arutame, millega meie vanemad tegelevad. Millega sinu isa tegeleb, ma mõtlen... peale joomise?» Terve kamp purskab naerma.

«Okei, väga hea!» astub kaamera tagant välja Priit Jõesaar, kelle juhtnööride järgi noored vabatahtlikud koolieluseiku mängivad.
Gert, kes on äsja pidanud taluma koridoris temast möödunud tüdrukute põlglikke pilke ja siis poiste mõnitamist, tõstab silmad ja naeratab.
«Päris raske osa on, olen tegelikult hästi jutukas ja nüüd pean mängima poissi, kes on väga tõsine, kel on olnud raske lapsepõlv ja keda koolikaaslased kiusavad,» ütleb Gerdi osa täitev Paide gümnaasiumi õpilane Taavi Rebane. «Ühtki sõna öelda ei saa, kõik peab näoilmetega välja mängima.»
Taavi Rebane lööb koos paari-kümne Järvamaa koolinoorega kaasa MTÜ Daylight filmilaagris, mille käigus salvestatakse kolm lühifilmi koolivägivallast, et hiljem neid noortele näidates ja probleemist rääkides aidata koolikeskkonda paremaks muuta.
Mullu just sel eesmärgil MTÜ asutanud Priit Jõesaar on kindel, et koolivägivallast räägitakse liiga vähe.
Lühifilmide stsenaariumid on Jõesaar võtnud elust, mõni seik pärineb tema enda kooliajast, mõnest on tuttavad noored talle rääkinud.

Näitlejad on vabatahtlikud, jumestaja tuli tasuta ja oma vahenditega grimmi tegema, Jõesaare hea sõber Björn Andersen Rootsist tuli oma tehnikaga filmima, teemat oluliseks pidanud näitleja Liina Vahter oli samuti nõus tasuta kaasa lööma.
Vahter nendib, et oli oma kooliajal nii kiusamiste tunnistajaks kui ka ise ohvriks. «Olen kuulnud enda kohta karme kommentaare, siiani tekitab see kunagine norimine halba tunnet,» mainib ta.
Vahter nõustus kaasa lööma seetõttu, et koolivägivald teeb paljusid noori inimesi õnnetuks ning selle vastu tuleb võidelda.

Vaata videot kaadri taga toimuvast!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles