Lusitaania teetigu jõudis Järvamaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Eelmisel nädalal kirjutas ajaleht Postimees, et Skandinaavias laastamistööd tegev lusitaania teetigu on nüüd ilmselt kolinud ka Eesti aedadesse ja metsadesse.

Üks Türi elanik leidis eelmisel nädalal oma aiast pisut üle kümne sentimeetri pikkuse lusitaania teeteo (pildil).
Ta tundis muret, et hävitas kahjuri ära, kuid ei tea, kas võis seda teha või mitte.


Loodusuurija Uudo Timm selgitas, et kui paar aastat tagasi leidus neid Eestis vaid paar-kolm mõnes aias, siis nüüd on lusitaania teetigude arv kasvanud meil juba paarisajani.

Kuigi lusitaania teetigu on Skandinaavias juba aastaid suur probleem olnud, võib Timmi sõnul siiski imeks panna, et seni veel ei ole neid kuulutatud invasiivseks liigiks, mille tõrjega tegeletakse.

Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna peaspetsialisti Merike Linnamäe sõnul on lusitaania teetigu aiakahjur, kelle üldine mõju loodusele on ministeeriumi teada väike.


Linnamäe sõnul peaksid inimesed selle liigi oma aeda toomist vältima ja tema ohjeldamisega tegelema.
Lusitaania teeteo hävitamiseks sobivad samad vahendid, mis on tõhusad muude aias probleemiks olevate tigude ja nälkjate vastu. (JT/Postimees)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles