Sommeljee kogeb päevast päeva uusi maitseid

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Algul tähendas sõna «sommeljee» provanssaali murdes isikut, kes härjarakendiga põllumeestele toitu ja jooki viis. Tänapäeval otsivad inimesed hea restorani ja sommeljee ise üles.

Kolmel korral Eesti parimaks sommeljeeks kroonitud Kristjan Markii töökohta pole Tallinna Raekoja platsi veerelt eriti keeruline leida – tuleb lihtsalt orienteeruda õhus leviva küüslauguaroomi järgi. Balthasari küüslaugurestoran, kus muuhulgas pakutakse magustoiduks küüslaugujäätist ja mis suure tõenäosusega peletaks eemale krahv Dracula, on turistide meelispaik. Ühtlasi on see juba viimased kaksteist aastat Paidest pärit Kristjan Markii töökoht.


Kunagisest härjarakendiga põllule toiduvedaja ametist on saanud märksa peenem eriala ja kõige lihtsamalt seletades hoolitseb sommeljee selle eest, et meie maitseelamus söögist ja joogist oleks võimalikult täiuslik. Tema peamine ülesanne on hinnata veine, koostada restorani veinikaart, selekteerida veinikeldrit ja teha esitlusi. Muidugi tuleb osata veine ka klientidele soovitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles