Algul tähendas sõna «sommeljee» provanssaali murdes isikut, kes härjarakendiga põllumeestele toitu ja jooki viis. Tänapäeval otsivad inimesed hea restorani ja sommeljee ise üles.
Sommeljee kogeb päevast päeva uusi maitseid
Kolmel korral Eesti parimaks sommeljeeks kroonitud Kristjan Markii töökohta pole Tallinna Raekoja platsi veerelt eriti keeruline leida – tuleb lihtsalt orienteeruda õhus leviva küüslauguaroomi järgi. Balthasari küüslaugurestoran, kus muuhulgas pakutakse magustoiduks küüslaugujäätist ja mis suure tõenäosusega peletaks eemale krahv Dracula, on turistide meelispaik. Ühtlasi on see juba viimased kaksteist aastat Paidest pärit Kristjan Markii töökoht.
Kunagisest härjarakendiga põllule toiduvedaja ametist on saanud märksa peenem eriala ja kõige lihtsamalt seletades hoolitseb sommeljee selle eest, et meie maitseelamus söögist ja joogist oleks võimalikult täiuslik. Tema peamine ülesanne on hinnata veine, koostada restorani veinikaart, selekteerida veinikeldrit ja teha esitlusi. Muidugi tuleb osata veine ka klientidele soovitada.