Järvamaa mattub pimedusse

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kulusid kärpivad omavalitsused on otsustanud öösiti tänavavalgustuse välja lülitada või jätta põlema pooled valgustid, et maakonna peale sadu tuhandeid kroone kokku hoida.


Mitu vallavalitsust on tänavavalgustuse põlemisaega juba lühendanud ja lähiajal hakkab mitu volikogu säästueelarve käigus seda küsimust arutama. Enamiku vallajuhtide plaan on lülitada valgustus välja südaööl ja suvekuudel loobuda kunstvalgusest täielikult.



Roosna-Alliku vallavanema Peeter Saldre teada olid roosna­allikulased maakonnas esimesed, kes ööseks tänavavalgustuse välja lülitasid. Pimendus on kestnud sealmail kolm nädalat, kuid kuritegevus pole kasvanud ega ka inimesed pahameelt avaldanud.



Tänavavalgustus lülitatakse Roosna-Allikul välja südaööl. Saldre arvutuste kohaselt hoiab vald nii kokku 40 000 krooni.



Paide linnapea Kersti Sarapuu ütles, et linnavalitsus teeb volikogule ettepaneku seadistada tänavavalgustust nii, et põlema jäävad valgustid üle ühe. «Eks see tekita muidugi küsimusi, miks ühe maja ees jääb tuli põlema ja teise ees mitte,» lisas ta.



Sillaotsal ja Reopalus võivad kustuda isegi rohkem kui pooled lambid. Sarapuu arvutuste kohaselt hoiab linn nii kokku 150 000–180 000 krooni.



Türi vallavanem Toomas Marrandi selgitas, et kui suvekuudel tänavavalgustust põlema ei pane, on kokkuhoid märkimisväärne. «Möödunud aasta mais kulus tänavavalgustusele 30 000 krooni, kokku saab sedasi kärpida 100 000 krooni kulusid,» märkis ta.


Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg ütles, et tänavavalgustus pole praegu päevakorral. «Samas ei saa välistada ühtegi kokkuhoiuvõimalust,» lisas ta.



Kõljalg kahtles, kas pimendamisega ei või kahju osutuda mitte suuremaks kui kasu.


Ka Albu vallavanem Kalju Kertsmik oli seda meelt, et kokkuhoid tänavavalgustuses võib hiljem turvalisuses kätte maksta. «Majanduslangusega kandub kuritegevus kindlasti linnast rohkem maale,» põhjendas ta.



Kertsmik ütles, et tänavavalgustuses on kasutusel säästupirnid, ei saavutaks pimendusega ka suurt kokkuhoidu. Paide politseijaoskonna ülemkomissar Janno Ruus ütles, et kokkuhoid turvalisuse arvel ei tasu ennast kunagi ära. «Turvalisuse pealt tasub hakata kokku hoidma ikka kõige viimases hädas, kui kusagilt mujalt pole enam midagi võtta,» sõnas ta.



Ruus selgitas, et tänavavalgustuse väljalülitamine ei pruugigi kuritegevuse taset tõsta. «Mis selle sammu tulemused on, ei oska praegu öeldagi, kuid eks see ole aasta või paari pärast näha,» lisas ta. Ruus pani omavalitsusjuhtidele südamele pidada meeles, et turvatunne on inimestele oluline.



Kui tänavavalgustuses keeratakse pooled pirnid välja, manitses Ruus ettevaatlikkusele jalakäijaid ja autojuhte. «Jalakäijatel peab kindlasti helkur olema, et paremini silma paista,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles