Öökülm näpistab lilli juba augustis

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline see Eesti kevad on: lilled lume süles.
Selline see Eesti kevad on: lilled lume süles. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suure tõenäosusega langeb nädalavahetusel öösiti termomeetrinäit alla nulli. Seda, et juba augusti esimeses pooles tuleb öökülma, juhtub kohaliku aiapidaja teada kord mitmekümne aasta jooksul.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituut hoiatab, et nädalavahetusel valitseb maapinnal öökülmaoht ja kõige suurema tõenäosusega läheb maa härma just Kesk-Eestis.
Sünoptik Taimi Paljak ütleb Postimehele, et kuni pühapäevani langeb õhutemperatuur 3–5 kraadini, maapinnal kohati 0 või –2 kraadini.
Nimelt tugevneb Skandinaavia ja Soome kohal külm kõrgrõhuala, mis aeglaselt lõuna suunas levib ja ka Eesti õhu kargemaks muudab.
Paljaku ütlust mööda öised nullkraadid õhus tunda veel ei anna, kuid on ohtlikud taimedele.
Türi vallas Mäekülas elav ilmavaatleja ja aednik Leo Rehela ütles, et ilmselt võib öökülm kahju põhjustada kõikjal Järvamaal, eriti just madalamates kohtades.
Seda, et termomeeter näitab juba augusti esimeses pooles miinuskraade, on Rehela kogemust mööda juhtunud Järvamaal kord mitmekümne aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles