Jalax koondab veerandsada töötajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalaxi tegevdirektor Laur Lubja.
Jalaxi tegevdirektor Laur Lubja. Foto: Andrus Eesmaa

Metallmööblit ja -komponente valmistav Jalax on tööinspektsioonis kooskõlastanud kollektiivse koondamise ja märkinud koondatavate arvuks 62 inimest. Töötajaid on Jalaxis 150.


Ettevõtte tegevdirektor Laur Lubja ütles, et esimeses ringis on koondamisteate saanud küll vaid 25 töötajat. Kas esimesele koondamisringile lisa tuleb, sõltub majanduse olukorrast. «Eesti turg on peaaegu olematuks kuivanud,» põhjendas ta.
Lubja tõi näiteks ühe suurtellija, kelle eelmise aasta tellimus ületas miljon krooni, aga selle aasta tellimus on kümme korda väiksem.


Investeeringuid on miinimumini kärpinud ka riik, koolidesse ja lasteaedadesse uut metallmööblit enam ei tellita.
Lubja sõnas, et ettevõtte lootused on ekspordil, kuigi ka välisturud on majanduskriisis kõvasti pihta saanud. «Kui varem oli määravaks hind, siis nüüd on välistellijad lihtsalt hirmul ega oska otsuseid teha,» tunnistas ta. Oma osa mängib eksporditurul ka valuutakursside muutus. Inglise naela kurss on euro suhtes nii kõvasti langenud, et eurode eest enam osta ei taheta. «Sama lugu on Rootsis ja see on eksporti kõvasti mõjutanud,» lisas Lubja.


Et majanduskriisis ellu jääda, on Jalax kulude kärpimiseks vähendatud ka töötasusid, 25 töötajat on saadetud sundpuhkusele.
Lubja ütlust mööda teeb Jalaxi juhtkond kõik selleks, et ettevõte ellu jääks. «Rõhume müügile, kolmandiku oma ajast oleme välistellijate juures,» sõnas ta.
Kindlasti tahab Jalax osa saada ka riigi pakutavast eksporditoetusest.


Ajal, mil ettevõtjad on sunnitud kulusid kõvasti kärpima, ei mõista Lubja, miks avalik sektor sellega kaasa ei tule. «Ettevõtted jäävad ehk ellu, aga kuidas meie riik ellu jääb?» küsis ta. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles