Hasartmängumaksust jagub toetust üha vähem

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Zonta klubi ootab avaldusi tubli naisüliõpilase stipendiumile pürgijatelt.
Viljandi Zonta klubi ootab avaldusi tubli naisüliõpilase stipendiumile pürgijatelt. Foto: Toomas Huik

Märtsis toetas hasartmängumaksu nõukogu Järvamaa kavandeid 108 500 krooniga. Nõukogu esimees Kaia Iva sõnas, et toetust saada läheb üha raskemaks, sest maksulaekumine väheneb kogu aeg.

Veebruaris esitasid järvalased hasartmängumaksu nõukogule 17 kavandit, millest nõukogu toetas vähemalt osaliselt kuut kokku 108 500 krooniga.
Türi majandusgümnaasiumi kavand «TMG teeb targaks, tugevaks ja osavaks» sai 30 000 krooni. Kooli juht Aivar Paas selgitas, et raha kulub kooli 20. aastapäeva üritustele.
Folklooripäev tutvustab
pärimuskultuuri
Kavas on teha tervisepäev ja vilistlastele korvpalliturniir. «Lisaks on spordi- ja kultuuriüritusi, mille kulude katteks oligi toetust tarvis,» ütles ta. «Kutsume üritustele ka teiste koolide esindajaid.»
Vilistlased kogunevad koolimajja 18. aprillil.
A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel pälvis 5000 krooni noortele pärimuskultuuri tutvustada. Muuseumi juhataja Aune Suve lausus, et lastekaitsepäeval, 1. juunil korraldab muuseum Albu valla I–IX klasside õpilastele folklooripäeva.
Viljandi kultuuriakadeemia aitab teha töötube ja kuulata saab rahvamuusikakontserti. «Kui folklooripäev õnnestub, teeme järgmistel kordadel avatud ürituse, kuhu kutsume ka teiste valdade noori,» ütles Suve.
Suve lisas, et folklooripäev aitab pöörata noorte tähelepanu pärimuskultuurile, mis praegu kipub neile kaugeks jääma.
Hasartmängumaksu nõukogu toetas märtsikoosolekul veebruaris ning haridus- ja teadusministeeriumi vahendusel ka osaliselt jaanuaris esitatud kavandeid kokku 4 707 445 krooniga.
Nõukogu tegi otsuse 403 taotluse kohta, millest vähemalt osaliselt toetas 135 kavandit.
Maksu laekub üha vähem
Nõukogu esimees Kaia Iva sõnas, et raha napib, sest hasartmängumaksu laekub  vähe. «Võime küll rõõmustada, et inimesed kulutavad tühjale-tähjale vähem, kuid teine tulemus on, et maksulaekumine kahaneb kiiresti,» selgitas ta.
Iva märkis, et viimase kuuga on jäänud 14 protsendi vähemaks ja võib arvata, et summad vähenevad iga kuu.
Iva ütlust mööda jälgib nõukogu, et jätkukavandid ja olulised koostööpartnerid ei jääks toetuseta, aga mõistagi tuleb neil kulusid kokku tõmmata.
Siiski on ka teistel kavandikirjutajatel võimalik toetust saada, sest nõukogu pole eelistusi määranud, vaid lähtub ikka kavandist.
Iva soovitas taotlejatel hakata uurima ka teisi rahastusvõimalusi. Näiteks on avanenud Leader-meede, kus on liikumas üsna suuri summasid.

TOETUS
Hasartmängumaksu nõukogu toetus
Türi majandusgümnaasiumi «TMG teeb targaks, terveks, tugevaks ja osavaks» (30 000 kr), Ambla metsaühistu «Eesti talu» (30 000 kr), Järvamaa pensionäride koondise  eakate tervisepäev Valgehobusemäel (30 000 kr), Lõuna-Järvamaa arendusühing MTÜ III Türi Kevadfestivali korraldus (10 000 kr), A.H. Tammsaare muuseum Vargamäel «Pärimuskultuur noorte südamesse!» (5000 kr), Paide gümnaasiumi mälumäng «Meediamull 2009» (3500 kr). 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles