Türil kummardati õuna

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Getter Jaani koos fännide ja endaküpsetatud õunakookidega.
Getter Jaani koos fännide ja endaküpsetatud õunakookidega. Foto: Kutt Niinepuu

Eile kolmandat korda peetud suurel õunapeol sai näha, proovida ja osta kõike mis vähegi õunaga seotud.

Pakuti käsitööd, küpsetisi, joogikaupa, toimusid õunateemalised rahvakoolitused ja konkursid ning valiti kauneim õunapuu.

Kohtunikkonna hinnagul valiti selle aasta Türi valla parimaks õunakoogiks Kersti Kanguri küpsetis, festivali maitsvaima õunamahla esitas konkursile Laine Jurna ja parimaks õunaveiniks osutus Rakverelase Erkki Laidineni õunavein. Türi valla kauneim õunapuu kasvab žürii hinnangul Karin Kägo aias, rahvalemmiku eripreemia pälvis Kai-Melli Kapteni konkursile saadetud õunapuu.

Türi kultuurimajas toimunud Rebase õunatalu näitusel sai vaadata rohkem kui 50 sorti õunu ja Türi raamatukogu oli välja pannud temaatilise raamatunäituse. Rahvakoolitustel õpetati õunapuid pookima ja õunast küpsetama maitsvat rooga.

Riigi parimaks õunagrillijateks osutus kahe võistlusvooru punktisummade liitmisel Lääne-Virumaa võistkond Näm-Näm Production. Võistkonna liige Koit Kuusk rääkis, et võistluse võitmiseks tuli lisaks oskuslikule grillimisele ka kõvasti fantaasiat kasutada: Õun nimega «Tarturoos» oli täidetud hakkliha, suitsupeekoni ja ananassiga ja küpsetatud grillil. Joogiks pakkusime õunalimonaadi, magustoiduks õunatükkidega kohupiimakreemi”.

Õunateemailsi kaubapakkujaid osales korraldajate sõnul festivalil rohkem kui mullu, kohal olid ka õunatalud ja aiandid istikutega. Restoranid ja kohvikud pakkusid temaatilisi roogasid ja joke. Türi valla lapsed keetsid kohapeal puupliidil õunamoosi, mida koos saiaga pakuti kõigile tasuta. Joogiks oli talupiim.

Türil on kultuuritegemine alati au sees olnud ja nii on ka Õunafestivali kultuuriprogramm heal tasemel. Lapsed esitasid õunaluulet, elusat muusikat tegi noortebänd ja rahva rõõmuks sai nautida zumbat, line- ja rahvatantsu. Festivali kultuuriliseks peaesinejaks oli Getter Jaani, kes oli arvukatele fännidele jagamiseks küpsetanud kaks suurt õunakooki. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles