Äpp lükkab käepideme minevikku

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurim investeering seadmesse oli tänavu uus CNC-pink, millel valmistatud ukse kvaliteedi üle rõõmustavad nii Viking Window ASi juhatuse esimees Toomas Agasild (vasakul), kvaliteedijuht Indrek Rüütel kui ka tisler Andrus Ummus.
Suurim investeering seadmesse oli tänavu uus CNC-pink, millel valmistatud ukse kvaliteedi üle rõõmustavad nii Viking Window ASi juhatuse esimees Toomas Agasild (vasakul), kvaliteedijuht Indrek Rüütel kui ka tisler Andrus Ummus. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Aina enam küsivad Viking Window kliendid käepideme asemel rakendusega avanevaid uksi ja aknaid ning selleks et püsida turul edukas, investeerib ettevõte arendusse miljoneid eurosid.

Paide vallas Mäo keskuses tegutsevas aknaid ja uksi tootvas Viking Window ASis on juhatuse esimehe Toomas Agasilla selgitusel juba paar aastat püsinud kasvusirge jälle tõusma hakanud. «Juba aasta algusest on turud aktiivsemad nii välismaal kui ka Eestis ja julgeme prognoosida lausa 15protsendist käibekasvu,» ütles ta.

Kasvu saavutamine tähendab toote arendust, sest inimene läheb aina mugavamaks. Juba tavapäraste isepuhastuvate klaaside sekka lisanduvad näiteks elektrilised lukud ja automaatsulgurid. «Enam ei saa kliendile pakkuda uksele, aknale sobivamat käepidet,» teab üle 20 aasta ettevõtet juhtinud Agasild. Automaailmas pole mingi ime, et auto tunneb omaniku ära sõrmejälje järgi. Sama trend liigub ka uste maailma ja mitte ainult. «Enam pole ka harvad juhud, kui sisseastuv klient soovib äpiga töötavat ust. Kui sõrmejäljelugejaga uks on meil tootmises, siis arendusmeeskonnal on uurimisel juba ka äpi lahendus. Küll saab see ka olema, sest kui äpp lükkab käepideme minevikku, siis nii lihtsalt on.»

Edu turul nõuab Agasilla ütlust mööda suuri investeeringuid seadmetesse, millega arendatud tooteid valmistada.

Summasid Agasild väga nimetada ei tahtnud, kinnitas vaid, et ikka miljoni euro kanti, sest teisiti lihtsalt ei saa turul edukalt toimida.

Kuigi Viking Window on välismaisel turul tuntud just kvaliteetsete uste ja akende tootjana, saab kõike arendada veel paremaks. «Ainuüksi meie akende soojapidavus on suurenenud kaks korda, rääkimata akende ja uste mürakindlusest. Vähem tähtis pole ka meie akende tõstetud tulekindluse aste,» selgitas ta.

Ettevõtte kvaliteedijuht Indrek Rüütel lisas, et kuigi puidust tehtud toodete puhul on justkui kummaline rääkida tulekindlusest, on see tegelikult väga tähtis. «Kui tuli koos kuumusega jõuab ühelt aknaküljelt teisele tunni ajaga, on see ikka väga oluline tulem, mis aitab nii säästa kui ka päästa,» põhjendas ta.

Sellise katse läbis toode alles hiljuti.

Ka soojapidavuse kohta sõnas Rüütel, et kui üleilmne suund on energia kokkuhoid ja seinasoojustus aina pareneb, peab ka aken järele tulema. «Meie ei saa küll lubada, et klient ka akna kaudu sooja õue loobib,» märkis ta.

Ettevõtte selle hooaja suurim tellimus Eestis küündis üle 200 000 euro. Need olid Moskvasse Eesti saatkonda läinud tammepuidust aknad.

Välismaistest tellimustest saadab edu poole miljoni euro väärtuses tammepuidust avatäidiseid Norra hooldushaiglale.

Rüütli meelest on nende suuremõõtmeliste avatäidete kohta aknad vale öelda. «Külje pikkus kolm ja pluss meetrit paketis olid lisaks avatavatele osadele ka spetsiifilised mürasummutus tahvelkonstruktsioonid,» täpsustas ta.

Samas on selline haigla tellimus pigem erand. Toomas Agasild sõnas, et peamiselt tellitakse neilt aknaid ja uksi ikka keskmiselt suurematele eramutele. «Põhiosas müüme püsi­kliendile välismaale, kelleks on ehitaja, majatootja, toote eksportija, kuid kasvanud on ka ärikliendi tellimuste osa Eestis, sedagi peamiselt majaehitajatele, kelle lõpptoodang jõuab lõpuks välismaale,» selgitas ta.

See tähendab, et elementmajade tootja ostab aknad ja uksed välisturgudel tunnustatud tootjalt ja paneb maja püsti näiteks Norras.

Aasta-aastalt on ka rohkem tammepuidust toodete tellijaid, kuid neidki märkimisväärselt just välismaa püsiklientide seas. Viking Window suurimad välispartnerid asuvad endiselt Inglismaal, Norras ja Iirimaal.

Töötajaid on Viking Window ASil olnud juba aastaid 140 ringis ja käibekasvu tõusu loodab ettevõtte juht saavutada sama töötajate arvuga. «Palk peab nagunii tõusma, kuid seda saab teha vaid koos tööviljakusega. Kui inimene on suuteline tegema rohkem, mis jällegi oleneb investeeringutest seadmetesse ja materjalidesse ning tööprotsessi juhtimise efektiivsusest, tõuseb ka töötasu,» kinnitas Agasild.

Indrek Rüütel lisas, et ka töötajad ei taha teha tühja tööd või lihtsalt aega kulutada, vaid teha omas lõigus asju väiksemategi tõrgeteta.

Selle kohta on neist mõnigi teinud ka ettepanekuid. «Et ettepanekuid tuleb ikka kümnetes, on meil lausa süsteem, kuidas analüüsime nende otstarbekust ja mõju. Mõõdame numbrites ja siis vastavalt tulemile otsustame kasutuselevõtu üle,» selgitas ta.

Kuigi peaaegu pooled töötajatest on ettevõttes olnud üle kümne aasta, on enamik neist Agasilla ütlust mööda nooremapoolsed. «Minuvanuseid, kelle puhul saab rääkida juba pensionist, on vaid paar, enamik on 30–45aastased täisjõus töötajad,» täpsustas ta.

Viking Window AS

toodab sõrmejälgedega avatavaid uksi ja aknaid

arendab rakendusega juhitavaid tooteid

investeerib arengusse miljoneid eurosid

on suurendanud toodete soojapidavust kaks korda

on viinud tulekindluse 30 minutilt 60 minutile

saanud tänavu Eestis suurima tellimus üle 200 000 euro

täitnud välispartnerile suurima tellimuse pool miljonit eurot

loodab aasta lõpuks 15protsendist käibekasvu

peab aastaid palgal 140 töötajat

saanud töötajailt kümneid ettepanekuid tööviljakuse tõstmiseks

üle poole töötajatest on olnud ettevõttes üle kümne aasta

enamik töötajatest on 30–45aastased

Allikas: Viking Window AS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles