Suisapäisane päev lõppes võiduga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllatuslikult tuleb Suisapäisat õnnitlema ka kultuuriminister Laine Jänes. Ta kätleb parimaks nooreks dirigendiks hinnatud Kuldar Schütsi ja loodab teda juba järgmisel üldlaulupeol dirigendipuldis näha.
Üllatuslikult tuleb Suisapäisat õnnitlema ka kultuuriminister Laine Jänes. Ta kätleb parimaks nooreks dirigendiks hinnatud Kuldar Schütsi ja loodab teda juba järgmisel üldlaulupeol dirigendipuldis näha. Foto: eraakogu

XI rahvusvahelisel koorifestivalil «Tallinn 2009» võidutses rahvamuusika kategoorias Türi segakoor Suisapäisa, koori juhatanud Kuldar Schüts hinnati parimaks nooreks dirigendiks.

Tallinnas võistles nädalavahetusel 40 koori üheksast riigist kokku üle 1200 lauljaga.
Suisapäisa koorivanem Helina Kuljus tunnistas, et nii suisapäisast päeva kui läinud laupäev annab otsida. «See oli üks nendest imedest, mis meiega on juhtunud,» sõnas ta.
Koor sai Estonia kontserdisaali lava proovida kell 9. Siis algas konkurss, kus Suisapäisa kord oli lavale minna kell 10.22.

Tegelikult olid koorid esimese sõela läbinud juba eelmisel sügisel, kui komisjonile tuli saata DVD. Et Suisapäisa pääses lõppvõistlusele, selgus jõulude paiku, kui kooril oli käimas jõulutuur. «Ega palju aega harjutada olnudki,» selgitas Kuljus. «Kohustuslik oli ette valmistada kaks kava: 9–12 minutit põhikonkursiks ja 12–15 minutit grand prix’ vooru.»

Saalis oli lisaks hindajatele mõnikümmend inimest. Kuljus meenutas, et laval oli väga hea olla. «Kasutasime ära kõik neli astet, seisime nn soojalt – kaares, et kõik üksteist kuuleksid ja näeksid,» meenutas ta. Suisapäisa esitas kolm laulu. Kuljus märkis, et nende trumbid olid Cyrillius Kreegi «Maga, maga, Matsikene» ja Veljo Tormise Gustav Ernesaksale pühendatud «Meelespea». «Alles lõppkontserdil saime teada, et festival oligi Veljo Tormise eri,» lisas ta.

Kuljus sõnas, et sedapuhku juhtus nendega nagu sportlastega, kes võistlusrajalt tulles langevad hingetuna lõpujoone taha. «Laulsime end täiesti tühjaks,» lisas ta.
Kui tulemused kell 13 välja pandi, leidis Suisapäisa end Tallinna ülikooli kammerkooriga 90 punktiga I ja II kohta jagamas, kuid hindajad saatsid grand prix’ vooru tudengite koori.
Et koor polnud selle tarvis kava ette valmistanud, pääses lõppvõistlusele siiski Suisapäisa. Tallinna ülikooli kammerkoor diskvalifitseeriti. «Saime sellest teada pool kaks, kell kaks algas lõppvoor, aga meil oli osa lauljaid selleks ajaks juba ära sõitnud!» ütles Kuljus.

Pool tundi tohuvabohu ja Suisapäisa oli täies koosseisus valmis lavale astuma. Saal oli puupüsti rahvast täis, enamasti teised koorid. «Siis tuli uus šokk: esineme viimasena, paneme lõppakordi,» lausus Kuljus. «Aarne Saluveer ütles hiljem, et nautisime lavalolemist, polnud krampis. Meid oli kerge ja hea kuulata. Viimane pala, Eduard Tubina svingilik «Viimane kiri Ingile», mõjus eriti hästi.»
Edasi polnud suisapäisalased kindlad, et peavad lõppkontserdil esinema. Hindajad jätsid esikohagi kolmes kategoorias välja andmata, sest punktid jäid alla 90. Eesti kooridest kogus rohkem kui 90 punkti vaid kolm koori, nende seas ka Suisapäisa.

Rahvamuusika kategoorias pälvis Türi segakoor Suisapäisa esikoha, teiseks laulis end Zemgale segakoor Lätist (83) ja kolmandaks Pärnu kammerkoor (79,6).
Õhtuse lõppkontserdi ajaks oli osa Suisapäisast juba lahkunud, ja dirigent Kuldar Schüts ütles neile, et koorivormi pole enam vaja. Laulda tuli ikkagi, valiti Lembit Veevo lühike ja lööv «Kirp kiigel». «Lõpuks olime nii läbi, et ei jaksanud võitu enam tähistadagi,» tunnistas Kuljus.
Žürii liige Mikk Üleoja sõnas, et Suisapäisa tugevus on, et koor on tugevalt ansamblis, sellel on pehme kõla ja üldjuhul intonatsioon puhas. «Mitte alati, aga ütleme, et üle keskmise,» lisas ta.

Üleoja soovitas kooril edaspidi rohkem musitseerida ja tämbripalett peaks laienema. «Nad laulavad kogu aeg ühtmoodi, seda on kena kuulata esimesed kolm minutit, aga siis sooviks kuulda midagi veel,» selgitas ta.
Kuldar Schüts on Üleoja hinnangul saavutanud kooriga hea taseme, kuid siit tuleb nüüd edasi liikuda. «Need parameetrid, mis on Suisapäisal tugevad, võiksid olla eeldused edasi liikumiseks,» lausus ta. «Jõudu tööle ja dirigendile julgemat musitseerimist!»

Üleoja märkis, et koorifestivali tänavune tase polnud ülemäära kõrge. «See võib tähendada, et need kohad on ka mõnes mõttes suhtelised,» ütles ta. «Ma ei taha kellegi rõõmu vähendada, aga kui tase oleks olnud natuke kõrgem, oleks kohtade jaotus olnud veidi teine.»

TEAVE
«Tallinn 2009» grand prix’ võitis tütarlastekoor Ellerhein (dirigent Tiia-Ester Loitme).
Teine edukaim koor oli Peterburi Rimski-Korsakovi-nimelise muusikakooli naiskoor (Venemaa, dirigent Sergei Jekimov), kes võitis I koha nais- ja meeskooride kategoorias, II koha kaasaegse muusika kategoorias ning  eripreemia nelja esiettekande eest konkursi jooksul.
Rahvamuusika kategoorias võitis Suisapäisa, dirigent Kuldar Schüts pälvis noore dirigendi eripreemia.
Konkursi žüriis töötasid rahvusvaheliselt tunnustatud dirigendid: Bob Chilcott (Suurbritannia), Kåre Hanken (Norra), Chifuru Matsubara (Jaapan), Alexander Vatsek (Ukraina) ja Mikk Üleoja (Eesti).

KOMMENTAAR

Kuldar Schüts
Suisapäisa dirigent
See oli üks pikemaid päevi minu elus. Kogu aeg oli närv püsti ja pidi mõtlema, kuhu minna, kus olla ja mida teha.
Esimeses voorus läks kõik nii, nagu plaanisime, esimesed kaks lugu läksid väga hästi. Ma ei ütleks, et esitasime kava sajaprotsendiliselt, alati on arenguruumi.
Kava panin kokku ise, kaheksa laulu vastavalt koori võimetele. Olin üsna jäärapäine ega kuulanud teisi. Lõpuks juhtus, et kõik helistikud olid minoorsed, aga kontrastilt erinevad lood. Oleme üks väheseid koore, kes pole veel laulupeo repertuaariga süvitsi tutvunud. Ettelaulmine on sel laupäeval. Kui pääseksime  veel laulupeole laulma, oleks unistused täitunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles