Prügila toodangust saab Iru elektrijaamas elekter

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väätsa prügilas on veoks Iru elektrijaama valmis 20 000 tonni rullidesse kiletatud olmeprügi, mis on kiletatud tonnisteks pallideks ja ladustatud virna.
Väätsa prügilas on veoks Iru elektrijaama valmis 20 000 tonni rullidesse kiletatud olmeprügi, mis on kiletatud tonnisteks pallideks ja ladustatud virna. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Väätsa prügilast veavad autod koormate kaupa pakitud olmeprügi Iru elektrijaama jäätmepõletusplokki, kus sellest toodetakse nii elektrit kui ka soojust.

Väätsa Prügila ASi juhatuse liige Aivar Lõhmus sõnas, et kui 2000. aastal tegutsema hakates oli esimesel kümnel aastal ülesanne jäätmeid ladestada, siis nüüd on aeg suunata jäätmeid aina rohkem taaskasutusse.

Nii hakkas Väätsa prügila juba eelmisel aastal pallima olmejäätmeid sellal veel rajatava Iru elektrijaama jäätmepõletusploki tarvis. «Veoks on valmis 20 000 tonni rullidesse kiletatud olmeprügi, mis teeb 40 protsenti eelmisel aastal prügilale antud olmejäätmetest. Irus toodetakse sellest nii elektrit kui ka sooja,» selgitas ta.

Iru jäätmepõletusjaama partnerina on prügila valmis pallima ja vedama ka suuremaid koguseid. Kokku võttis eelmisel aastal Väätsa prügila vastu 57 000 tonni prügi, millest olmejäätmeid ja sellega sarnanevaid jäätmeid oli 45 000 tonni.

Eesti jäätmekäitlejate liidu juhatuse esimees Aivar Lõhmus märkis, et eelmisel aastal suurenes jäätmete taaskasutus Eestis kaks ja pool korda. Vastuvõetud kogustest suunati taaskasutusse 49 protsenti, aasta varem vaid 24 protsenti.

Endised prügilad on Lõhmuse selgitusel ümber kujunemas jäätmekäitluskeskusteks, kus käib biolagunevatest jäätmetest komposti tootmine, paberi ja plasti saatmine taaskasutusse, samuti jäätmekütuse tootmine.

Eelmisel aastal võeti pürgilatesse-käitluskeskustesse vastu kokku 337 153 tonni jäätmeid, sellest läks taaskasutusse 164 798 tonni. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles