Homme on Sinu päev

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arlet Palmiste
Arlet Palmiste Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Mida suurem on rahva hääl, kes annab oma ideedest ja soovidest teada, seda suurem on tõenäosus, et neid ka arvestatakse ja ellu viiakse.

Arlet Palmiste
Mõttetalgute Järvamaa kogukonna koordinaator, Aravete mõttekoja kojavanem

Homme, 1. mail oodatakse inimesi kõikjal Eestis kaasa mõtlema ideede üle, mis võiksid muuta meie riiki, maakonda, valda või ka koduküla.
Igaühel meist on alati mõni mõte, mille mõju ulatub koduuksest kaugemale. Ärge häbenege, tulge öelge oma mõtted välja, sest pole halbu mõtteid, võib-olla teinekord on inimestel vähe teavet asjade kohta, mis tekitab valearusaamu, aga see on see, mida nemad mõtlevad ja kuidas nemad asju näevad.

Ja kui nad näevad seda valesti, siis tuleks mõelda, miks nad valesti näevad. Igast mõttest, olgu heast või halvast, saab teha järeldusi, mis muudaksid meie elu.
Õhtul poe nurga taga maafilosoofide juttu kuulates jääb tihti mulje, et meie riigiisad ei tea mitte midagi ja lihtsad asjad osatakse teha nii keeruliseks, et lihtne maamees ei mõista midagi.
Loomulikult on siis maafilosoofidel ettepanekuid ja kindlaid veendumusi, kuidas olukordi lahendada. Tihti lõpevad need vaimsed jõukatsumised sellega, et üks või teine lubab hommikul kohe ministrile kirja saata ja selles teada anda kõik, mida temast arvatakse ja kuidas riik peaks toimima.

Kui saabub hommik, on kuraas kadunud ja ka eilsed suurepärased ideed ei tundu enam nii head, paber  jääb välja otsimata ja kiri saatmata.
Nii need ideed sinna poe taha ka jäävad. Ometigi pole need mõtted, mida mehed arutavad, alati sugugi õllemaitsest kantud. Tihti võib sealt kuulda tõsiseid mõtteteri, mida nii mõnigi riigi- või vallamees võiks kõrva taha panna.  

Homme on päev, kus just teie idee võib tõesti tegelikkuseks saada. Tihti kaovad kirjasaatjate läkitused bürokraatiamasinasse ja teie kirjale ei vastata, rääkimata sellest, et teie mõtetega arvestataks.
«Minu Eesti» korraldustoimkond on võtnud sihi kaasata võimalikult paljusid inimesi mõttetalgutele. Eesmärk on kokku korjata võimalikult palju ideid.
Mida suurem on rahva hääl, kes annab oma ideedest ja soovidest teada, seda suurem on tõenäosus, et neid ka arvestatakse ja rakendatakse.

«Minu Eesti» on loonud süsteemi mõtete kogumiseks, analüüsiks ja elluviimiseks. Just Sinu idee võib olla lahendus murele, mis vaevab paljusid ja mille toel muutub inimeste elu lihtsamaks.
See mõtteviis, et minust ei sõltu midagi, on täiesti vale. Igaüks meist saab midagi teha oma kodukoha või riigi heaks.
Suured asjad saavad alguse väikesest. «Riik, see on inimesed» ja nii edasi on toredad loosungid, kui neisse süveneda, näete, et need hüüdlaused on elust võetud ja toimivad meie ümber kogu aeg.

Olete oodatud mõttetalgutele. «Minu Eesti» kodulehel valige endale sobiv koda ja tulge kohale. Kui te pole eelnevalt end kirja pannud, pole sellest midagi, oodatud olete ikka.
Head mõtlemist!

TEAVE

KODA/KOJAVANEM
Vargamäe mõttekoda – Ilmar Udam
Aravete kultuurimaja mõttekoda – Arlet Palmiste
Imavere rahvamaja mõttekoda – Anneli Siimussaar
Järva-Jaani kultuurimaja mõttekoda – Arto Saar
Peetri põhikooli mõttekoda – Birgit Itse
Koeru kultuurimaja mõttekoda – Elve Bender
Sõrandu mõttekoda Sõrandu külamajas – Kaie Altmets
Paide kultuurikeskuse mõttekoda – Rainer Eidemiller
Kabala rahvamaja mõttekoda – Kater Saar
Oisu mõttekoda Türi valla Oisu teeninduspunktis (endine Oisu vallamaja) – Pipi-Liis Siemann
Türi mõttekoda Türi gümnaasiumis – Ülle Leesmaa
Vodja kooli mõttekoda – Riina Põldvee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles