Paide kaubanduspinnad seisavad tühjalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maxima kaupluses asuv Bigbank sulgeb esinduse juuni keskpaigas, misjärel vabaneb Paides taas üks rendipind.
Maxima kaupluses asuv Bigbank sulgeb esinduse juuni keskpaigas, misjärel vabaneb Paides taas üks rendipind. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kui veel paar aastat tagasi kurtsid väikekaupmehed, et Paides pole nüüdisaegseid rendipindu, siis nüüd seisab suur osa neist tühjalt.

Järjekordne tühi koht Paide kaubanduskeskuste rendipindadel tekib enne jaanipäeva Maxima kaupluses.
Bigbanki juhatuse liige Kaido Saar ütles, et Paide esindus on kavas sulgeda juuni keskpaigas. «Kliente ootame edaspidi muudes lähemates esindustes, näiteks Tallinnas, Tartus, Pärnus või Rakveres, kuid päris palju toiminguid saab korda ajada ka meie internetipangas või telefoniteeninduse vahendusel,» selgitas ta.

Paide esinduse sulgemise põhjustes Saarele üllatusi pole: üldine majandusseis annab tunda ka panganduses ja on vähendanud nõudlust tarbimislaenude järele. «Sellest tulenevalt otsustasime vähendada müügivõrku, et Bigbank oleks jätkuvalt efektiivne,» selgitas ta. «Seetõttu väheneb meie töötajate arv üle Eesti umbes 15 protsenti.»

Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid ütles, et tegemist pole Paide probleemiga, vaid kõikides kaubanduskeskustes jääb pindu tühjaks. «Elame praegu olukorras, kus tööstustoodang on vähenenud kolmandiku ja jaemüük 13 protsenti,» sõnas ta.
Erilaid pidas loomulikuks, et laenuandjad tõmbavad kontoreid koomale, sest enam ei anta ka laenu senises mahus kui aasta või paar tagasi. «Ega inimesed osta nii kergel käel ka uusi arvuteid ega telefone ja kõik see mõjutab müüjaid,» lausus ta.

Erilaid ennustas, et kaubanduses läheb asi paremuse poole minema aasta teises pooles, kui inimestesse hakkab kindlustunne tagasi tulema ja nad on valmis raha kulutama.

Erilaiu hinnangul suuri muutusi siinsel kaubandusturul ei tule ja kui majandusse saabub kindlus, täituvad ka rendipinnad. «Ega tarbimine saa igavesti langeda,» lisas ta.

Samas tunnistas Erilaid, et Maxima on osas poodides rentnikke otsimast loobunud ja kasutanud vaba pinda müügipinna suurendamiseks.

Erilaid selgitas, et kui seni on Maxima ostnud  kaupluste tarvis krunte ja palganud ehitajaid, siis edaspidi soovib ta kinnisvarast loobuda ja uusi kauplusepindu rentida.
Järva tarbijate ühistu juhatuse esimees Tõnu Uibopuu tunnistas, et Paide Maksimarketi juurdeehitist rajades oli plaan teisele korrusele võtta rentnikud, kuid häid pakkumisi ei tulnud ja nii tuli suur pind oma kaubaga täita.

Maksimarketis seisab tühjalt paar boksi, kuid Uibopuu selles probleemi ei näe. «Need on väikesed pinnad,» lisas ta.

Uibopuu märkis, et Maksi­marketi tühjade pindade vastu on viimasel ajal huvi tuntud, kuid igat rentnikku ta sinna võtta ei taha.

Uibopuu meelest ei tähenda tühjad rendipinnad, nagu oleks Paidesse liiga palju poode ehitatud, vaid see peegeldab üldist majandusseisu. «Suurtes linnades on sama lugu, seal on rendihinnad kõvasti kukkunud,» teadis ta öelda.

Uibopuu usub, et kui paari aasta pärast majandustõus inimesed uuesti tarbima meelitab, räägitakse sama juttu, et Paides ei jätku rendipindu. «Kui ajad paranevad, tuleb Paidesse kindlasti uusi kaubanduskeskusi,» lisas ta.
Asukoht tagab kliendid

Bermuuda ärikeskuse arendaja Ragnar Põllu ütles, et ehitustööde ajal oli enamik äripindu broneeritud, aga praegu  on neist mitu jälle vabad. Ta on rahul, et suuremad pinnad on siiski renditud.

Tühjade äripindade rohkus pole Põllu ütlust mööda üksnes Paide ega Eesti probleem, vaid majanduslangus mõjutab paljusid riike.

Ka Põllu oli seda meelt, et äripindade rentijad peavad kannatust varuma ja ootama majanduse kosumist.
K-keskuse üks omanikest Arvo Sarapuu lausus, et enne rendipindadest rääkimist peab ta kolm korda üle õla sülitama. «Meil pole küll põhjust kurta,» märkis ta.
Kui majas natuke ümberpaigutusi teha, võiks keskus Sarapuu ütlust mööda uusi rentnikke võtta, kuid praegu tühjade pindadega probleeme pole. «Kinnisvaras on kolm olulist kriteeriumi: asukoht, asukoht ja veel kord asukoht,» lausus ta. «Et K-keskusest paremat asukohta Paides pole, jätkub meil ka rentnikke.»

Sarapuu sõnas, et kui mõni pind ongi majas vabanenud, on alati kiiresti uued soovijad välja ilmunud.
Paide Grossi kauplus loobus pärast telefonikaupluse lahkumist uut rentnikku leidmast, selle asemel suurendas ta poes esmatarbekaupade osa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles