Uus välimus, aga mitte ainult

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merili Nikkolo
Merili Nikkolo Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

See on lõpuks valmis! Värskem sinine, soliidne hall, uus kujundus, rubriigid ja uued võimalused!
Järva Teatajal on hea meel esitleda oma digilehte, mis on lugejasõbralik ning võimaldab  teavet esitada selgemini, huvitavamalt ja mitmekesisemalt kui varasem lehekülg.

Muutus tähendab järgmist sammu digipöördes, millest kirjutasin ka paar kuud tagasi. Lühidalt öeldes tähendab digipööre seda, et lehetellija võimalused olla Järvamaa uudistega kursis laienevad. Kui enne sõltus tellija paljuski paberlehest ja selle postkasti jõudmise ajast, siis nüüd võib ta lugeda Järva Teataja ajakirjanike lugusid vabalt digilehest, kuhu pääseb ligi nii laua-, süle- ja tahvelarvutist kui ka nutitelefonist – igal ajal ja igas kohas. Loomulikult jääb tavapärane paberleht alles. Uudisena on digilehel rubriik «Paberleht». Sealt näeb tellija kõiki viimase paberlehe lugusid, seda lehe ilmumise päeval alates südaööst. Nii et Järva Teataja jõuab digilehe lugejateni tegelikult enne postiljoni saabumist.

Viimased paar kuud on paljude Järva Teataja lugude juures olnud plussmärk, mis tähendab, et neile pääseb ligi vaid tellija parooliga. Edaspidi on enamiku lugude peal tabalukk.
Muidugi jääb osa lugusid avatuks, kuid suuremat osa näeb siiski tellija, kes on võtnud välja parooli. Juba varem omandatud paroolid JT+ lugude lugemiseks kehtivad ning nendega pääseb tabalukustatud artikleid sirvima ka edaspidi.

Hea uudis on, et mõneks ajaks unustame siiski tabalukud. See tähendab, et umbes paar nädalat pole kellelgi tarvis parooli kasutada. Laseme kõigil tutvuda meie digilehega, proovida selle erinevaid võimalusi ja lugeda kõike, millest kirjutame. Pärast seda ilmuvad lugudele jälle lukud.

Digileht toob peagi kaasa ka uued võimalused seoses lehe tellimisega. Veel kevadel peaks valmima tehniline lahendus, mis võimaldab osta digilehe ühekordse kasutusõiguse 24 tunniks.
Peale selle on ettevalmistamisel võimalus, et tellija võib ka loobuda paberlehest ning lugeda vaid digilehte. Tõsi, tellimishinda see ei muuda. Digilehe puhul pole küll paberi- ja trükikulu, kuid see-eest on veebihalduskulud, mis on nendega võrreldavad. Ilmunud loo nimel teevad ajakirjanik, fotograaf, toimetaja tööd ikka ühtmoodi – pole vahet, kas lugu ilmub digitaalselt või paberil.

Vahepealsete kuude jooksul on Järva Teataja lugejad küsinud, kas oleks võimalik kommenteerida ka JT+ lugusid ehk neid, mida saavad lugeda vaid tellijad.
Uus digileht toob kaasa uued võimalused. Tõsi, lugude kommenteerimiseks tuleb ennast eelnevalt registreerida, kasutades sotsiaalmeedia kontot (Facebook, Twitter, Google+).
Samasugust süsteemi kasutab praegu Postimehe arvamuskülg. Usun, et selline moodus aitab kommenteerijatel mõista, et arvamust võib alati avaldada, kuid tuleb olla valmis vastutama oma sõnade eest. Sõnavabadus ei tähenda seda, et inimesel on luba anonüümselt teisi inimesi laimata, solvata ja sõimata ning ka pahatahtlikult valeandmeid levitada.

Kokkuvõttes võib öelda, et Järva Teataja on saanud küll uue kuue, kuid mitte ainult. Uue välimusega koos muutuvad ka sisutöö ja põhimõtted. See pole lihtsalt uue kujundusega lehekülg, vaid digipööre. Järva Teataja uute võimalustega digilehe algus – uue ajastu ja teekonna algus.

Merili Nikkolo

Järva Teataja peatoimetaja


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles