Aprillis väeta ja istuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tärkav kevad muudab aiapidaja aprillikuu tegusaks. Suveks valmistumise ja kevadise aiakoristuse tähe all mööduva kuu lõpus saab tõenäoliselt koduaias juba ka esimesed taimed mulda pista.

Aita Meentalo

K-Rauta aiakaupade tootejuht

Kevadiste aiatööde alustamise sujumiseks tuletame meelde mõne juhtnööri.

Aiatööd

• Et taim saaks lopsakalt kasvada, väeta viljapuud. Kevadel, mil taim alustab kasvamist, on tema väetisetarve kõige suurem.

• Lõika külma- ja lumekahjustustega viljapuid, mille puhul keskendu võra taastamisele. Marjapõõsastelt eemalda murdunud ja risti-rästi kasvavad oksad.

Piira ka hekioksi ja tee neile noorenduslõikus. Turgutuskuuri vajavad ka viinapuud, millelt peaksid lõikama ära nõrgad ja peenikesed võrsed.

• Ole muru hooldusega ettevaatlik – kui pinnas ei ole tahenenud, siis on võimalik, et selle põhjalikum hooldus võib venida hoopiski maisse. Lase murul rahulikult talvest kosuda ning ära märjale pinnasele toimetama mine. Aprilli lõpus nii tagasihoidlik olema siiski ei pea ning võid esimese hooldustööna muru näiteks läbi riisuda.

• Kindlasti saad üle käia lillepeenrad, need eelmise aasta kuivanud vartest puhastada, peenart kobestada ja kompostmullaga värskendada.

• Kuu lõpus, mil maapind on sulanud, saad istutada ka esimesed põõsad, viljapuud ja hekitaimed. Kevadel on soovitatav istutada näiteks roose ja elulõngu.

Tubased tööd

• Kujunda oma rõdukaste, neisse võid istutada nii lilli kui ka maitserohelist – aedsalveid, pune, tüümiani. Et aprillikuine päike istutatud taimi veel piisavalt ei soojenda, võiksid rõdukastid kuni maini toas soojas olla.

• Vaata üle oma toataimed – mõni neist ehk vajab kohendamist, on oma vormi kaotanud või välja veninud. Kui märtsis sa toataimi ümber ei istutanud ega väetanud, võid seda teha nüüd.

• Külva lühemat ettekasvatusaega vajavad suvelilled, näiteks lõvilõuad, parkjuured, viltlehed, õielille seemned ning peiulilled.

Külvata võid mistahes anumatesse, kuid oluline on, et põhjas oleksid augud – nii saab ülearune kastmisvesi alusnõule valguda ja mullas ei teki taimele kahjulikku liigniiskust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles