Kuningate aeg jõudis proovisaali

Birgit Itse
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Paide Vallimäel mõõga- ja taprivõtilust harjutavad mehed ning linnas viibivad tuntud näitlejad annavad tunnistust sellest, et festivali «Aegade tuuled» raames etenduva lavastuse proovid käivad täie hooga.

«See pilt jookseb ilusti,» tõdes lavastaja Rednar Annus koos kolmanda pildi peaosaliste Tarvo Kralli ja Merle Jäägeriga pärast kolmetunnist proovi. Vabakutseline Rednar Annus on suure osa lõppevast nädalast veetnud Paides. Neljapäeval alguse saanud proovid etendusele «Kuningate aeg - 16.-17. sajandi sündmused Paides ja Eestis» on seni kulgenud suuremate tõrgeteta. Proovide käigus saab näitlejatele selgemaks nii mõnigi ajalooline detail, sest ligi pool aastat erinevaid ajalootõlgendusi, sealhulgas Balthasar Russowi kroonikat lugenud Annus leiab põhjendusi ja seoseid sündmuste ja ütluste vahel. Vajadusel loeb mõne sündmuse kirjelduse kroonikast ettegi.

Juba sügisel alguse saanud projekti peab Annus väga põnevaks. «Sellel tükil on niivõrd suur maht ja palju erinevaid sündmusi,» põhjendab ta.
Annus usub, et etenduses ei pea pettuma needki, kes tulevad etendust vaatama huvist selle perioodi kohta teadmisi saada. Siiski võiks vaataja meeles pidada, et laval nähtav on vaid üks paljudest ajaloo tõlgendamisvõimalustest. Ta toob näiteks, kuidas mõnikord abielupaarid mäletavad oma tutvumise lugu väga erinevalt. «Igasugune ajalugu on fiktsioon, meil kõigil on ajaloost oma käsitlus,» nendib ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles