Väga sooja ja sajuta jaanipäeva näeb harva

Sven-Erik Enno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tõnu Kruusimäe

Tõeliselt sooja ja kuiva jaanipäeva tuleb Eestis harva ette, ikka langeb kas või kohati väike sabin vihma. Türil on ilmavaatlusi tehtud juba ligi 70 aastat.

Viimase 60 aasta kõige soojem jaanilaupäev oli 1999, kui ööpäeva keskmine õhutemperatuur oli Türil +22,1 kraadi ning päeva maksimum ulatus +30 °C lähedale.

Samas polnud see kindlasti mitte kõige ilusam jaaniõhtu. Enne keskööd kohale jõudnud külm front kallas jaanitulelised suures osas Eestist tugeva äikesevihmaga üle.

Soojuselt teisel kohal on jaanipäev 1989 (ööpäeva keskmine +20,7 °C) ja 1973 (ööpäeva keskmine +20,6 °C). Aastal 1989 oli ilm ka sajuta, 1973 tuli jaanipäeval vaid kerge sabin vihma.

Väga külmadel jaanilaupäevadel ja jaanipäevadel on õhutemperatuurid vastanud mai alguse või septembri keskpaiga normile. Nii oli 1977. aasta jaanilaupäeva keskmine õhutemperatuur +9,1 kraadi. Aastatel 1994 ja 1992 olid jaanilaupäeva keskmised õhutemperatuurid vastavalt +9,8 °C ja +10,2 °C. Sajune ja väga jahe (+10,5 °C) oli ka 1998. aastal.

Mingit pikaajalist trendi jaanilaupäeva ja jaanipäeva õhutemperatuurides Türil ei ilmne. Soojemaid ja jahedamaid jaaniõhtuid on vaheldumisi olnud nii uuritud perioodi algul, keskel kui ka lõpus.

Sademete statistika järgi on jaanilaupäev üldiselt kuivem kui jaanipäev. Täiesti ilma sajuta on olnud 60 aasta jooksul 35 jaanilaupäeva, aga vaid 28 jaanipäeva.

Märgatava sajuga on tegu juhul, kui ööpäevaga langeb vähemalt millimeeter vihma. Seda on 60 aasta jooksul Türil jaanilaupäeval juhtunud 20 ja jaanipäeval 23 korral. Seega, vihmase ilmaga on keskmiselt üks jaanilaupäev kolmest.

Kui vaadata jaanilaupäeva ja jaanipäeva koos, ilmneb, et 24 aastal olid mõlemad päevad sajuta ja 36 aastal sadas vihma vähemalt ühel päeval.

Rekordsadu pärineb aastast 1953, kui Türil langes jaanilaupäeval väidetavalt lausa 55 mm jagu äikesevihma. See on kolm neljandikku kogu juuni sajunormist.

Viimastest aastatest on paljudel kindlasti meeles 2008. aasta jaanilaupäeva ja jaanipäevaga maha kallanud 20 mm vihma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles