Omavalitsused võlgnevad üksteisele sadu tuhandeid kroone

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht/Sakala.

Väikesed vallad võlgnevad naaberomavalitsustele sadu tuhandeid kroone üldhariduskooli, lasteaia või muusikakooli kohamaksu.

Järvamaal on kõige raskemasse seisu sattunud Imavere vald, mis on naabritele jätnud maksmata üle 700 000 krooni, vahendas «Aktuaalne kaamera».
Rahaprobleemide leevendamiseks vähendati kevadel vallavalitsuse töötajate palka ning valla allasutuste töötajad on saadetud kümneks päevaks palgata puhkusele.

Et Imavere on Koigile võlgu 450 000 krooni, siis ka Koigi on jäänud oma naabritele võlgu 240 000, et mitte rikkuda eelarvedistsipliini. Selleks, et naabrilt raha kätte saada, on Koigi valla hinnangul seaduslikud võimalused täiesti olemas.
«Me esitasime uuesti taotluse maavanemale, maavanema kohusetäitjale, palvega suunata riigieelarvelised eraldised Imavere vallast Koigi valda summa ulatuses, mis täna Imavere vald meile võlgu on,» selgitas Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg.
Järvamaa väikseim vald Kareda on ise võlgu üle poole miljoni ja talle ollakse võlgu 300 000 krooni.

«Tegelikult on valmivas põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõus see punkt sees, et põhikooli osa puudutav omavalitsuste vaheline arveldamine peaks alates 1. septembrist 2010 lõppema. Kas see ka tegelikult niimoodi on, seda näitab aeg,» ütles Kareda vallavanem Triin Pobbol.
Maakonnakeskus Paide võlgneb 70 000 krooni ja tal endal on saamata 1,4 miljonit. Nii võib aasta lõpuks linnaeelarvesse tekkida kahe miljoni kroonine auk.
«Me viivitame ise ka teatud arvete maksmisega, seoses sellega mõtleme, et kutsume korrale neid, kes ei ole meile maksnud. Eks haldusreform peab hakkama paika panema ka koolide jaotumist, sest väikestel omavalitsustel on ikka väga raske oma haridusasutusi üleval pidada,» selgitas linnapea Kersti Sarapuu.

Kuna koolides õpilaste arv väheneb, siis vallad aina kergitavad kohamaksu, sest majanduskulud ei alane. Lisaks on uue nähtusena hakanud levima, et lapsevanemad jätavad muusika- või huvikooli arved tasumata. (ERR Uudised)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles