Tiina Oraste tahab olla maavanem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodus ootab mind pingemaandaja Nice Aurum, kelle kinkis mulle endine maavanem Üllar Vahtramäe. Kannan pildil Ain-Alar Juhansoni fännklubi särki. Ta on tubli sportlane, kelle saavutuste üle oleme saanud juba aastaid rõõmu tunda. Pean oluliseks, et toetaksime ja peaksime meeles tegusaid Järvamaa inimesi. Ain-Alar on üks neist. Hoian talle jätkuvalt pöialt.
Kodus ootab mind pingemaandaja Nice Aurum, kelle kinkis mulle endine maavanem Üllar Vahtramäe. Kannan pildil Ain-Alar Juhansoni fännklubi särki. Ta on tubli sportlane, kelle saavutuste üle oleme saanud juba aastaid rõõmu tunda. Pean oluliseks, et toetaksime ja peaksime meeles tegusaid Järvamaa inimesi. Ain-Alar on üks neist. Hoian talle jätkuvalt pöialt. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Tiina Oraste tunnistab, et on abielus tööga ja kuigi on IRLi liige, parteilisusel oma abielu rikkuda ei lase: 2011. aasta riigikogu valimistel ei kandideeri ta kohe kindlasti, sest tahab olla maavanem.

Haldusreformile ei astunud Järvamaa tänavu küll sammukestki lähemale. Kui elujõulised on väikevallad teie meelest?

Haldusreform ei tulnud valimiste ajal üldse teemaks või hoiduti sellest nimelt, ja sellest on kahju. Inimesed oleksid pidanud teadma, mis neid sel valitsemisperioodil ees ootab.

2010 tuleb omavalitsustele raskem kui 2009. Näen Järvamaal omavalitsusi, kes võiksid ühineda, sest nii väikese tulubaasiga pole võimalik hakkama saada.

Vahetult enne jõule ei saanud Järvamaa omavalitsuste liit (JOL) hakkama esimehe valimisega. Mis on teie meelest selle põhjus?

Olin JOLi tegevdirektor aastatel 1995–2003, JOL on nii kui oma laps. Koostöö on olnud meie Nokia. Kõik ühisasutused said sel ajal tehtud. Vaidlemist oli palju.
Ma ei saa aru, mis nüüd on juhtunud. Kas on poliitika nii tugevalt sisse tulnud?

Arvan, et lõhenemisele on viinud kokkulepetest mittekinnipidamine. See on viinud arusaamatusteni. Kui keegi JOList välja astub (mida ma ei taha siiski loota), kaotab Järvamaa tervikuna. Kas see on siis meie eesmärk? Kindlasti mitte.

Kui liit lõheneb, on maavanem lausa kohustatud hoidma jätkuvalt maakonda ühe mütsi all. Loodan, et teeme seda siiski koostöös omavalitsusliiduga, kuhu kuuluvad kõik Järvamaa omavalitsused.

Me pole saanud ühiskonda endale tarbimiseks, vaid laenuks lastelt ja lastelastelt. Aeg on sealmaal, kus peame tegema otsuseid, mõeldes 15 aastat ette.

Kuivõrd tunnete end vahel üksildasena?

Ikka tunnen, kuigi sõpru ja lähedasi inimesi mul on. See, et pead üritustele üksi minema, pole alati kerge. Mu tööpäevad on nii pikad, et kaaslast leida polegi aega. Töö on mu elus (ja juba pikemat aega) esikohal.

Kui tahan midagi teha, teen seda südamega ja hästi. On hea, kui sul pole enam väikesi lapsi. Olla maavanema kaaslane oleks kindlasti raske.
Kodus on mul kass, pingemaandaja, ja kabineti akna taga linnumaja (seal vuravad kogu meie jutu vältel edasi-tagasi süüa nokkida tihased).

Olete ainus maavanem, kes peab blogi (www.jarvamaavanem.blogspot.com). Miks seda vajalikuks peate?

Põlva maavanem pidas ka, aga jättis ajapuudusel pooleli.
Midagi pole teha – kui sind pole internetis, pole sind olemas. Kirjutan seal oma tegemistest üsna ametlikus vormis, sest see on maavanema, mitte Tiina Oraste blogi.

Aga internetisuhtlus?

Mul on oma konto Orkutis, Facebook on hästi informatiivne ja hariv, Twitteris ma eriti ei säutsu, kuigi konto on ka seal.

Suhtlen palju interneti teel, need on ühishuvidega inimesed, keda oma sõbraks võtan, aga nad on suhtlusportaalisõbrad, ma ei usu, et internetist võiks elukaaslast leida.

Kõik, mida internetis teed, on mäng, kõigest, mida teed, jääb jälg maha. Sa ei saa internetisuhtlusse lisada emotsioone, selles on palju võltsi, teesklust, vahel ka pahatahtlikkust, kuigi häid, toredaid inimesi on rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles