Talvenautlejail Järvamaal tegevust jagub

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa päästjad on maakonnas aidanud rajada kolm liuvälja. Nädala esimesel poolel olid Aravete päästekomando mehed ametis Aravete KETE-sse liuvälja tegemisega. Platsi on veega kastmas Aravete päästja Mati Käärde.
Järvamaa päästjad on maakonnas aidanud rajada kolm liuvälja. Nädala esimesel poolel olid Aravete päästekomando mehed ametis Aravete KETE-sse liuvälja tegemisega. Platsi on veega kastmas Aravete päästja Mati Käärde. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Lisaks Paide linnale on peaaegu kõik Järvamaa vallad loonud spordisõpradele võimalusi tunda suusatamisest mõnu, kuid liuvälja on rajanud rohkem kui pooled omavalitsused.

Järvamaa suurimas omavalitsuses Türi vallas on huvilistel kasutada kolm suusarada ja kaks liuvälja. Türi spordiklubide liidu juht Mati Sadam ütles, et suusatajaid ootab Tolli suusarajal ühe ning kahe ja poole kilomeetrine ring. «Need on valgustatud rajad, kus saab sõita nii klassikat kui uisku,» lausus ta. «Türi gümnaasiumi õpilastele mõeldes on tehisjärve ümber ligi kilomeetrine ring, samuti saavad Kesklinna lasteaia mudilased omal rajal sõitu harjutada ja Retla kool on palunud appi suusarada sisse ajama.»

Uisud ootavad lustijaid

Uisutamissõbrad käivad Türil oskusi proovimas nii Türi majandusgümnaasiumi kõrval liuväljal kui ka tehisjärvele tehtud pikemal rajal, kus on kavas talve jooksul korraldada Järvamaa meistrivõistlusi uisutamises.


Sadam märkis, et majandusgümnaasiumi juures on võimalik uiske ka laenutada: nii mehi kui naisi ootab seal 25 paari.

Sadam tunnistas, et Eestisse jõudnud lumeuputus oli algul küll õnnistuseks, aga radade korrasolekule mõeldes on see viimasel ajal lausa nuhtlus. «Võib öelda, et ka poole väiksema lumekoguse korral saaksid soovijad täiel määral talve nautida,» lisas ta.

Paides ootab talvesõpru kolm suusarada ja liuväli. Paide spordi- ja tervisekeskuse müügijuht Piret Reinfeld sõnas, et suusasõprade seas on kõige populaarsem ümber Paide tehisjärve kulgev poolteisekilomeetrine ring. «Suusarajal küll eraldi valgustust pole, kuid tänavavalgustus kumab ka sinna ära,» lausus ta. «Oma kogemusest võin öelda, et õhtul kella seitsme paiku kannatab seal sõita.»

Metsaromantika nautlejaid ootab linna matkarajale tehtud suusarada. Reinfeld täpsustas, et rada saab alguse Paide linnastaadioni tagant ja kulgeb matkaraja keskpaigani, teeb seal kaare ja tuleb sama teed mööda tagasi. «Metsaraja pikkus on edasi-tagasi kaks kilomeetrit ja sõita saab seal klassikat,» lisas ta.
Väiksematele lastele on linnastaadionil paarisajameetrine ring. «Rada kulgeb piki staadioni aia äärt,» täpsustas Reinfeld.

Uisutamishuvilisi ootab Paide avatud noortekeskuse kõrvale rajatud liuväli. Alates teisipäevast on võimalik sealtsamast ka uiske laenutada. Reinfeld lisas, et kella 14st 21ni ootab uisutajaid noortekeskuses ligi 70 paari uiske.

Valgehobusemägi peibutab

Järvamaa päästeosakonna juhataja Janar Kärner ütles, et päästjad on aidanud liuvälja rajada Paides, Koeru vallas Ervital ja Ambla vallas Aravetel. «Eesmärk on üks liuväli komando kohta, aga türilased jõudsid  liuväljad valmis ilma meie jõuta,» märkis ta.

Paide vallas ootab sportijaid Sargvere lasteaia-algkooli spordiplatsil liuväli. Suusarada kulgeb ümber mõisa, kus tänavavalgustus laseb suusatada pimedaski.

Suusa- ja uisusõpradele jagub tegevust veel Koeru, Järva-Jaani, Kareda ja Ambla vallas. Imavere, Väätsa ja Roosna-Alliku vallas ootavad talvesõpru suusarajad.
Vaid Koigi vald pole seni suusarada ega uisuvälja rajanud. Koigi spordiklubi esimees Mati Mehik selgitas, et esmaspäeval on kavas Koigi põhikooli juurde suusarada sisse lükata. «Varem puudusid selleks võimalused, näiteks mootorsaani otsisin väga pikalt,» lausus ta. «Juba täna võtame ette luivälja.»

Kõige rohkem tegevust jagub talispordisõpradel Albu vallas Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskuses, kus saab nii suusatada, uisutada kui ka sõita lumelaua ja -rõngaga.

Keskuse projektijuht Kalju Kertsmik ütles, et suusatajaid ootab kolme ja viie kilomeetrine rada. Valgustatud on neist kaks kilomeetrit.

Keskuse ümber kulgevad rajad on ühenduses Kõrvemaa suusaradadega, nii et soovi korral võib võtta ette kordades pikema teekonna.

Uisutada on Valgehobusemäel võimalik keskuse peahoonest poole kilomeetri kaugusele jäävas karjääris. Kertsmik täpsustas, et keskusel on laenutada 50 paari suuski, 15 paari uiske, 30 lumerõngast ja 25 lumelauda.
Kertsmiku teada on külastajaid jätkunud kõikjale, kuid enim meelitavad inimesi ikka lumelauanõlv ja lumerõngarada.

TEAVE
Suusa- ja uisuvarustust müüvad:
Paide kaubamaja
Türi kaubamaja
Hawaii Expressi kauplus Paides Rüütli 10.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles