Järvamaa mehed tulid Utria dessandil teiseks

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Ida-Virumaal lõppenud ning üliraskeks kujunenud 12. Utria Dessandil tuli Kaitseliidu Järva maleva I võistkond teiseks ning II võistkond kuuendaks.

Maleva I võistkonna liikme leitnant Indrek Reismanni sõnul, kes Utria dessandil osales üheksandat korda ning kes on kahel korral ka dessandi võitnud, jäid selleaastast dessanti ilmestama erakordsed lumeolud, mis
tegid võistlustrassi läbimise ülimalt keeruliseks kuid meeldejäävaks.

Kohati oli lumi lausa nabani ja nii pehme, et ei kandnud midagi nii et kui juhtusime kukkuma, oli tõsiselt tegemist et tagasi püsti saada, sest ei saanud lihtsalt lume põhja kätte, kuhu vastu ennast toetada," sõnas Reismann, kelle sõnul jätsid erakordsed lumeolud ning suurepärane ilm võistlusest aga kustumatu mälestuse.
Reismanni sõnul oli Järva maleva I võistkonna edu üheks võtmeks stabiilsus, sest kõigis kontrollpunktides suudeti ülesannete lahendamisega edukalt toime tulla. „Vaid pioneeriülesande lahendaminel, kus tuli
demineerida lõhkekeha, ebaõnnestus meil," lausus ta.

Järva maleva esimesse võistkonda kuulusid leitnant Indrek Reismann, nooremleitnant Aare Kabel ning reamehed Margus Laanep ja Mati Tatrik.
Teise võistkonda kuulusid kapten Lauri Lipp, nooremseersant Urmas Kõonurm, nooremveebel Vallo Tamme ning nooremseersant Rainer Hanschmidt.

Üle ööpäeva väldanud 12. Utria Dessandi võitis Kirde kaitseringkonna võistkond Järva maleva ning Harju malve II võistkonna ees. Järva maleva võistkonnad on Utria Dessandil varem edukalt esinenud. 2002. ja 2004. aastal on maleva esindus võistluse võitnud, 2005. ja 2008. aastal on saavutatud teine koht ning 2007. aastal tuldi kolmandaks.

Utria Dessandiga meenutatakse 91 aasta taguseid sündmusi, kui 1919. aasta 17. jaanuaril Eesti Meredessantpataljoni 400 merejalaväelast ja Soome vabatahtlike pataljoni 600 võitlejat tegid Eesti Mereväe alustelt eduka dessandi Utria randa. Dessandist osavõtnud etendasid olulist osa Narva vabastamisel ja punaväe riismetest puhastamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles