Närviline India süstib rahu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi India tundub tihti oma tiheda liikluse ja rahvamassidega kui tõeline karussell, siis vaatamata sellele süstib see maa südamesse rahu.

Kui küsisin Goas hotelli pidavalt eestlannalt Terjelt, kuidas ja kas on India teda kuidagi muutnud, mõtles ta viivu ja vastas: «Ma olen rahulikum.»
Teda jälgides oleks olnud raske seda öelda. Tema kui hotelliperenaise töö nõudis pidevat liikumist, jooksmist, asjaajamist, klientide ja töötajatega suhtlemist, vabandamist, asjade selgitamist ja korraga kümnele kohustusele mõtlemist.
«Kuigi mu päevad mööduvad pidevalt kuhugi tormates, on mu südames rahu!» ütles ta.

Maa pakub kontraste

Indial on kummaline mõju. Siin on palju inimesi, kel kõigil on mingi äri ajada ja kes kõik soovivad sulle samal ajal midagi maha müüa.
Neil kõigil on kuhugi kiire ja midagi kellegagi üle tänava rääkida, seetõttu kuuleb jalutades alati mootorimürinat, hõikeid ja rääkimist.

Igal nädalal mitu korda on mu hüti lähedal kirikus jumalateenistus, pärast mida hakkab kogu rahvamass lärmakalt pidutsema. Nende lärmakus pole võrreldavgi eestlaste tagasihoidliku kära tekitamisega.
Üritades ellu jääda mõnes India suurlinnas, tundub see peaaegu võimatu. Tänavatel on meeletult rahvast, veel rohkem autosid ja muid masinaid liiga kitsastel teedel.
Kogu see lärm paneb eurooplasel pea valutama esimeste minutitega. Ometi vastab nii mõnigi siin pikemalt olnu, et India tekitab nende südames rahu ja õnnetunde. Kontraste täis maa – seda igas mõttes.
Kuigi India on must ja räpane, täis vaeseid ja kerjuseid, siis sel maal on miski, mis meelitab inimesi siia.

Raha pole eesmärk

Ja mitte ainult üheks reisiks, vaid mitmeid kordi üha pikemaks ajaks. Kohtasin ameeriklast Danieli, kes ütles mulle sügavale silma vaadates, et on rännanud läbi kogu maailma, kuid Indias on miski, mis teda siia tagasi toob.
 «Indias on kõrb, džungel, Kerala maagilised siseveed, Goa kaunid rannad, Himaalaja mäestik – see maa pakub eksootikat ja avastamist ükskõik, mitu korda sa siin juba käinud oled!» lausus ta.
Tõsi, et  India on nii suur, siis on alati mingi koht, kus veel käidud pole, ja mingi tempel, küla või kirik, mis vajaks kindlasti külastamist.

Lisaks tohutu kultuuripärand, mille tundmaõppimiseks läheb tarvis tunduvalt rohkem kui kahenädalast puhkusereisi Goa maagilistesse randadesse.
Arvan, et kõige suurem erinevus, mis on Indial ja neil inimestel võrreldes muu maailmaga, on rahutunne, mida pakub see maa ja mis elab neis inimestes.
«Me oleme vaesemad kui eurooplased, kuid õnnelikumad. Me ei vaja raha, et olla rikkad, me tahame vaid nii palju, et osta süüa ja riideid ning parandada katust pea kohal,» ütles Sheikh, Hampi lähedalt pärit keskealine mees, kes töötab talvel Palolemis.
Kui võrrelda kohalikke ja lääne inimesi, oskab oma pika kogemuse põhjal ta välja tuua ühe suure erinevuse: nn rahaühiskonnast tulnud puhkajad ei oska  lihtsalt olla.  
Nad tahavad kogu aeg midagi teha, kas või jalutada, et mitte ühe koha peal paigal istuda.

Lood vürtsitavad elu

Soovitan vaid Goasse sõitjatel kaasa võtta võimalikult vähe asju, sest siit leiate kõike ja tunduvalt odavamalt kui Eestist. Külastage kindlasti ka lõunapoolsemaid randu.
Isegi, kui teil on aega vaid kaks nädalat, siis lõunarannad pakuvad tunduvalt rohkem  nii hingele kui kehale. Esiteks on siin inimesed rahulikumad, hinnad odavamad ja ruumi rohkem.
Põhja-Goa rannakeskuses Calangutel on meeletult kohalikke turiste, kes lõuna pool peaaegu puuduvad. Põhjas on rohkem kauplejaid, kes ei lase rahulikult päikest nautida,  lõunas on neid tunduvalt vähem.
Kui suur rahvamass Calangutes nullib tihti võimaluse loopida lendavat taldrikut või mängida reketitega, siis lõunas on ruumi nii palju, et kõik leiavad endale koha sobivaks tegevuseks.

Et siia tulnud on rahulikumad, siis on suurem tõenäosus tutvuda huvitavate inimestega üle maailma, kel on pajatada nii uskumatuid lugusid, et te tunnete piinlikust oma igava ja üksluise elu pärast.
Kuigi teil pole võib-olla nii jalustrabavaid lugusid ja juhtumeid neile vastu rääkida, siis juba kuulamine vürtsitab teie elu küllalt.
Hakkate mõtlema, kuidas oma elu muuta ja põnevamaks teha. Isegi kui te ei muuda oma elus midagi, oli vähemalt puhkus huvitav ja täis uusi teadmisi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles