Maratonihunt karastus kaevuritöös

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui suusatamisest aega üle jääb, meeldib Hugo Pastimäele ka televiisorist spordiülekandeid vaadata.
Kui suusatamisest aega üle jääb, meeldib Hugo Pastimäele ka televiisorist spordiülekandeid vaadata. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Paidelane Hugo Pastimäe (73) võtab homme 20. korda ette Tartu maratoni 63kilomeetrise võistlusmaa Otepäält Elvasse. Tänavu on see tal juba neljas maraton sõita.

Kõrgele eale vaatamata on Pastimäe igati heas toonuses ja häid lumeolusid ära kasutades läbinud viimasel paaril kuul suuskadega üle tuhande kilomeetri.
Lääne-Virumaalt pärit Pastimäe puutus esimest korda spordiga kokku kooliajal, kuid spordipisik temast siis võitu veel ei saanud.

Pärast Tallinnas lukksepp-laeva kokkupanija eriala omandamist ja kolmeaastast Nõukogude armees teenimist Kohtla-Nõmmele kaevurina tööle asunud Pastimäe võttis suusatamise tõsisemalt käsile 1961. aasta talvel. «Vanasti olid ju talispartakiaadid ja muud asutustevahelised spordivõistlused, suusatamises hakkasin kaevandust esindama üsna kaevuripõlve algul,» meenutas ta.

«Kaevurina töötasin peaaegu 15 aastat, sealne füüsiline töö tuligi suusatamise juures kasuks, nii et eraldi kuiva trenni polnud vaja teha,» ütles ta.

Abikaasa keelitusel tõmbas Pastimäe 1975. aastal kaevuriajale joone alla ja kolis Järvamaale Paidesse, kus oli kaasa kodukant. Siin läks ta tööle teedevalitsusse, kus oli 1999. aastani, mil jäi nautima pensionipõlve.

1960. aastal peeti esimene Tartu–Kääriku suusamaraton, mida võib lugeda Tartu maratoni eelkäijaks. Üldse on seekordne arvult 39. maraton.
Pastimäel on see 20. kord Otepäält Elvasse 63 kilomeetri pikkune suusasõit läbi teha.

Pastimäe mäletamist mööda võttis ta Eesti ühest tuntumast rahvaspordiüritusest esimest korda osa 1980. või 1982. aastal. Niivõrd pikka maad ta varem ühe hooga läbinud polnud, kuid see asjaolu teda ei kohutanud. «Sõitsin ikka omas tempos ja kui tundsin, et läheb liiale, lasin veidikene tagasi,» selgitas ta. «Pooleli pole siiani ühtegi maratoni jäänud, kas või jonni pärast sõidan lõpuni.»

Homsel Tartu maratonil loodab Pastimäe sõita end omas vanuseklassis ehk üle 70aastaste meeste seas esikümnesse. Üldarvestuses ihkab ta kohta esimese 2000 lõpetaja seas.

TEAVE
Hugo Pastimäe nipid ja soovitused algajale pikamaasuusatajale:
treeningutel suusata maha vähemalt kümnekordne võistlusmaa;
sõida omas tempos, liidreid püüda ei maksa;
ära jäta söögipunkte vahele (kindlasti joo vedelikku ja ampsa hapukurki);
kasuta äärmisi suusajälgi;
arvesta kaassuusatajatega;
riietus olgu «hingav» (märksõna on võrksärk). 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles