Tublisid noori tuleb toetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valev Väljaots
Valev Väljaots Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Esimene kogukonnafond loodi 1914. aastal USAs, kuid praegu on neid fonde asutatud üle kogu maailma, näiteks Euroopasse, Aasiasse, Aafrikasse ja Venemaale.

Kogukonnafondide idee on kohalike teadmiste toel kohalikule kapitalile lisaraha leides edendada piirkonna elu. Paljud fondid on tegevad sotsiaalvallas, näiteks aitavad orbe.

On fonde, kes tegelevad vaid keskkonnaprobleemidega, teised toetavad laste huviharidust.
Järvamaa kogukonnafondi asutasid 2003. aasta 24. novembril veoettevõte Assotrans ja õmblusettevõte Pakpoord. Registrisse kanti fond 2004. aasta 6. jaanuaril.
Fondi nõukogu aruteludelt on jäänud kõlama võtmesõna «noored». Tähtis on toetada noorte haritud inimeste maakonda tööle ja elama asumist, seepärast hakkamegi 2005. aastal välja andma Järvamaa noore spetsialisti stipendiumi.

Teisalt on meie töösuund emotsionaalne, et noorele inimesele jääksid kodupaigast head mälestused, et tal tekkiks tunne: Järvamaal on vahva elada.
Noored on ühiskonna arengu võti, seepärast on hea, kui oskame näha ja tunnustada neid noori, kes paistavad silma oma tegevuste, saavutuste ja võimetega.
Tunnustamisega loodame süstida veel suuremat innustust edasi pürgida, et noored jõuaksid elus kaugemale. Paljudel juhtudel see ka nii läheb ja sõna otseses mõttes: tublid noored lähevad siit ära, et edasi õppida ning teadmisi ja oskusi omandada.

Kui aeg on sealmaal, et õpingud saavad läbi, siis kas nad mõtlevad veel oma kodumaakonnale? Kas nad tulevad tagasi, et ennast siin teostada?
Seetõttu on ehk olulisemgi, kuidas tunnustada just neid, kes pärast õpinguaastaid ja võib-olla ka töökogemust laias maailmas seovad oma tuleviku Järvamaaga.
Meil on tarvis hakkajaid, tublisid ja oskustega noori – see on Järvamaa arengu eeldus. Just sellistel eesmärkidel on sihtasutuse Järvamaa Kogukonnafond juurde asutatud noore spetsialisti stipendium.

Stipendiumi väljaandmine on paljud osapooled kokku leppinud Järvamaa arenguleppes.
Tuleb tunnustada neid inimesi ja ettevõtjaid, kes on eelmistel aastatel ja ka praegu leidnud võimaluse toetada stipendiumi väljaandmist.
Järvamaa arenguleppe allakirjutajatele on see hea võimalus teha ära midagi ühistöö vaimus. Selleks ei ole tarvis palju – piisab väikesest annetusest, et näidata oma head tahet.

Leppega on võimalik tutvuda kodulehel: www.kogukonnafond.ee.
Kõigi annetused on oodatud: SA Järvamaa Kogukonnafond a/a 221023628002, selgitusse palume märkida «noore spetsialisti stipendium», annetaja nime ja isikukoodi.

Valev Väljaots

SA Järvamaa Kogukonnafond nõukogu esimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles