Bussi asukohta hakkab nägema mobiiltelefonist ja arvutist

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa kutsehariduskeskuse õpilane Igor Vološin sõidab argipäevahommikuti kooli Aravetelt ja Holger Bürkland Ahulast. Nad kinnitasid, et kui busside liikumist saaks interneti vahendusel jälgida, oleks neile teenusest palju abi.
Järvamaa kutsehariduskeskuse õpilane Igor Vološin sõidab argipäevahommikuti kooli Aravetelt ja Holger Bürkland Ahulast. Nad kinnitasid, et kui busside liikumist saaks interneti vahendusel jälgida, oleks neile teenusest palju abi. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Edaspidi pole tarvis bussi oodates nuputada, kui kaugel ta on, vaid piisab ühest pilgust nüüdisaegsele mobiiltelefonile või arvutiekraanile ja ongi teada, mitme minuti pärast buss peatusse jõuab.

Järvamaast võib kujuneda Eestis katsepiirkond, kus hakatakse järele proovima bussidele GPS-seadmete paigaldamist. Seadme kaudu on teave käepärast mitte üksnes bussiettevõtetele, vaid ka tavainimestele.

Järvamaa ühistranspordi keskuse tegevdirektor Harri Lepamets ütles, et nii bussidele kui ka veoautodele paigaldatavad GSP-seadmed võimaldavad firmadel jälgida reaalajas, kus sõidukid asuvad, kuid nüüd on kavas astuda üks samm edasi, nii et jõuab teave ka tavakodanikeni.

Lepamets tõi näite. «Vahel kaebab klient, et buss ei jõudnud lõpp-peatusse või hilines palju, mida sageli on hiljem raske kindlaks teha,» selgitas ta. «Aga kui meil oleksid need GPSi andmed, saaksime kohe järele vaadata.»

Lepamets lisas veel, et mõnikord helistavad inimesed ja küsivad, kas buss üldse tuleb või mitte. «Meie helistame siis vedajale ja siis jälle inimesele tagasi, mis kokkuvõttes on küllalt aeganõudev,» ütles ta.
Lepametsa teada otsitakse nende tööde tarvis katsepiirkonda ja Järvamaa on sellest huvitatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles