Vereimejaid meelitab vesi ja soojus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk..
Sääsk.. Foto: Ove Maidla.

Pikk lumerohke talv, suurveest märjad metsaalused ja möödunud nädalate kõrged temperatuurid on ideaalsed kasvutingimused sääskedele, kes paljunemiseks vajavad verd, seetõttu aplalt inimest ründavad.

Putukateadlane ja loodusfotograaf Urmas Tartes selgitas, et sääskedel on eluks vaja vett ja soojust. «Vees nad arenevad ja soojusest sõltub vastse arengu kiirus,» selgitas ta. «Soojemate ilmadega kulub arenemiseks mõni päev kuni nädal, jahedamate ilmadega võib minna isegi kolm-neli nädalat.»

Kui sääsk on kasvanud küllalt suureks, on emasel sääsel vaja paljunemiseks verd. Spekulatsiooni, nagu eelistaksid sääsed mõne veregrupiga inimesi rohkem kui teise grupiga inimesi, lükkab Tartes ümber. «On muud biokeemilised ained, mis võivad valikut natuke mõjutada, aga number üks indikaator sääsele on suurenenud süsihappegaasi hulk väljahingatavas õhus, mis annab signaali, et nüüd on põhjust kusagilt süüa otsima minna,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles