Kevadine äike tuli tugeva saju ja rahega

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Lugeja foto

Ilmateenistus ennustas tänaseks paiguti äikest. Tugevale vihmahoogude ajal puistas taevas kohati Järvamaal ka raheterasid. Sadu lubab ilmateenistus homsekski.

Äikest siiski homseks ei lubata, küll aga vahelduvate vihmahoogudega ilma.  Käesoleva aasta esimesed äiksevihmad Eestis olid aprilli lõpus, kuid Järva Teatajale teadaolevalt ei olnud enne tänast sel kevadel Järvamaal veel äikest olnud.

Eesti rahvaluule andmebaasi folklore.ee andmeil oli vanarahval esimese kevadise müristamise ajal kombeks õues riideid raputada, et terve aasta ei oleks kirpe. Selleks, et äikest mitte karta, kallati põue. Arvati ka, et äikese ajal surijad lähevad otse taevasse, sest äikesejumal puhastas inimese hinge kõikidest pattudest. "Sellepärast tulid vanad inimesed mõnikord äikese ajal õue, otsides surma ja puhastust," viitab folklore.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles