Külastusmängu avapäeval nappis huvilisi

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupa mõis.
DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Laupa mõis. DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Külastusmängus «Unustatud mõisad» on sel suvel avatud kaks Järvamaa mõisat, üle Eesti on neid 23. 
Roosna-Alliku ja Laupa mõisakooli direktorid tunnistasid, et külastusmängu eilsel avapäeval võinuks huvilisi rohkem olla. 

Laupa mõisat käis vaatamas kolm ja Roosna-Alliku mõisat kümme inimest. 
Laupa põhikooli direktor Kaarel Aluoja sõnas, et ei mäletagi nii väheste külastustega päeva. Ka Roosna-Alliku põhikooli direktor Daina Pärt kinnitas, et oli valmis vastu võtma suuremat hulka inimesi. 
Aluoja peab väikese huvi põhjuseks tööpäeva ja sompus ilma. «Olen seda ka varem öelnud, et ajal, mil kool töötab, pole mõistlik külastusmängu teha, sest tervet mõisat tundide ajal nagunii näidata ei saa,» lausus ta.
Daina Pärt märkis seevastu, et kuna tegemist on mõisakoolidega, on just sel moel võimalik huvilistele näidata mõisakooli igapäevaelu. «Suvekuul on näha ju ainult mõis, kooli siis pole,» lisas ta. 
Pärt pakkus, et argipäevale sattunud avapäeva külastajate väike arv on seotud sellega, et puhkused pole veel alanud. Külastusmängijana esimesena üle Roosna-Alliku mõisa läve astunud inimene sai kaasa valge roosi, õigesti ristsõna lahendanu aga kommi. 
Nii Pärt kui ka Aluoja avaldasid lootust, et neli juulikuist ja üks külastuspäev augustis toovad suuremal hulgal rahvast. Kui eelmisel aastal on nii Laupa kui ka Roosna-Alliku pakkunud võimalusi midagi meisterdada, siis tänavu on nad töötubadest loobunud. 
Aluoja ja Pärdi kogemust mööda soovivad inimesed eelkõige mõisaga tutvuda ja liiguvad siis järgmisse kohta edasi. «Töötoad ja kontserdid külastajate arvu suurendanud pole,» sõnas Aluoja.
Seda kinnitas ka Daina Pärt. «Oleme jätnud kavva tegevused, mis on senistel aastatel toiminud ja mida inimesed tahavad teha,» täpsustas ta. 
See tähendab võimalust panna kokku mõisapuslet, lahendada ristsõna ning teha pilti koos mõisahärra ja -prouaga. Lisaks on mõisas üleval Evi Kauri näitus ja maitsta saab Valge Roosi kooki. 

Külastusmängus osalevad mõisakoolid ootavad huvilisi ka 12. ja 13. ning 25. ja 26. juulil ning 9. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles