Hääletades võib sattuda ohtlikku olukorda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaidi Marts, Kätlin Randla ja Helen Marts hääletasin eile Tapalt Paidess 45 minutiga ehk jõudsid kohale kiiremini kui bussiga.
Kaidi Marts, Kätlin Randla ja Helen Marts hääletasin eile Tapalt Paidess 45 minutiga ehk jõudsid kohale kiiremini kui bussiga. Foto: Andrus Eesmaa/ Järva Teataja

Järva Teataja uuris Järvamaa noortelt nende kirkaimaid pöidlaküüdikogemusi. Selgub, et nad on sattunud hääletades kihutavasse autosse, masina tagakasti, aga ka ahistajate küüsi.

Elis (17) ütles, et satub hääletades sageli tuttavate ja sugulaste otsa, samuti on võimalus näha eriskummalisi inimesi, keda muidu ei kohtaks.
Üks naljakamaid seiku oli tal autoga, mille juht oli avatud, julge ja sõbralik naine koos oma mehega. Äkitselt hakkanud raadiost kõlama muusika ja naine öelnud mehele, et tahaks hirmsasti tantsida. Nii peatanudki mees auto ja nad läksid tee äärde jalga keerutama.
Egle (17) sõnas, et erinevaid radu pidi pöidlaküüti kasutades on ta pidanud istuma auto kinnises tagakastis, kuulama lindude siutsumist pagasiruumis ja istuma 170 kilomeetrit tunnis kihutavas sõidukis.
Tema meelest on kõige lahedam sõita koos huvitavate inimestega, kes mõistavad nalja teha. Sellisel viisil ringi seigelda on talle hingelähedane, põhjus on erisugused autod ja inimesed, adrenaliin ja rõõm elusalt kohale jõudes ning seiklusvabadus.
Liska (17) meenutas oma õõvastavat üksinda hääletamise kogemust. Oli pime ja kõle talveöö, kui ta üritas pöidlaküüdiga Lõuna-Eestisse jõuda.
Peatus auto, juhiks vana ja äärmiselt ebameeldiv meesterahvas, kes pakkus, et viib ta poolele teele. Algul kulges teekond normaalselt, kuid sihtpunktis ei avanud juht äkitselt enam autoust.
Pakkus Liskale, et võib musi eest teda kaugemale viia, kuid Liska keeldus ja üritas sõidukist väljuda.
Mees suudles alaealist Liskat vägisi, kohe haaras Liska koti ja jooksis kaugusse. Seekord päästsid teda kiired jalad.

TEAVE
Ohutu pöidkaküüdi soovitusi
*Alati hääleta kellegagi koos. Hea, kui selleks on meesterahvas. Kuigi see asjaolu võib pealesaamist veidike raskendada – turvalisus eelkõige.
*Teata inimestele, et hakkad hääletama. Ära hääleta nii, et keegi sellest ei tea.
*Vaata, kelle auto peale istud. Kui auto on täis purjus kahtlaseid inimesi või kihutas enne hoolega, tasub pigem öelda ei ja oodata järgmist masinat kui riskida ohtlikku olukorda sattumisega.
*Hääletada võiks päevasel ajal, sest öösiti liigub ringi rohkem kahtlaseid ja ohtlikke inimesi.
*Soovitatav on kanda kaasas enesekaitsevahendeid (nt pipragaas, kui vanus seda võimaldab).
*Ära lasku võõrastega vesteldes väga isiklikesse teemadesse, samuti ei tasu anda kõigile oma pärisnime ja telefoninumbrit.
*Kindlasti kanna kaasas laetud ja sisselülitatud mobiiltelefoni, et hädaolukorras abi kutsuda.
*Igaks juhuks jäta meelde auto numbrimärk. Pikema reisi puhul on soovitatav saata number näiteks sõnumi teel kellelegi kodus.
*Oluline on ka rõivastus. Kogenud hääletajad ütlevad, et pole mõtet hääletada, päikeseprillid ees, hoida käsi taskus või kanda nahktagi, sest eks autojuhtki riski hääletaja pealevõtuga.
*Samuti ei tasu kanda liiga paljastavaid rõivaid (avara dekolteega pluus, miniseelik/kleit), sest see võib luua autojuhtidele vale mulje.
Allikas: hääletajad

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles