Järvamaa talupidajatele jagus eripreemiaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa/ Järva Teataja

Täna Eesti talupäevade avatseremoonial Jäneda kuulutati välja üle-eestilise konkursi «Eesti parim talu 2010» tulemused.

Tänavu esitati konkursile, mida korraldab Eestimaa Talupidajate Keskliit, 19 talu. Žürii külastas kõiki kandidaate juuli jooksul ning valis välja paremad.
Talud konkureerisid kolmes kategoorias: traditsioonilised tootmistalud, alternatiivset suunda arendavad talud ja noortalunikud.
Järvamaalt kandideeris tootmistalude seas kaks talu: Ants ja Heli Tambla Karjakmäe talu Koeru vallast pälvis eripreemia rapsikasvatuse eest, ja Leo ja Mai Veeroja Urva talu Türi vallast Pala külast, keda tunnustati eripreemiaga talutraditsioonide hoidmise eest.
Leo Veeroja lausus, et nad peavad talu 1988. aastast saati ja alustasid praktiliselt nullist. Samas paigas asus küll Leo isamaja, kuid kõik uued tootmis- ja eluhooned on ta ise koos poegade ehitanud. «Taluseadusega saime maad, õigemini sai abikaasa Mai oma põlistalu maid siia üle kanda. Nüüd on endal maad 36 hektarit, osa juurde renditud, laudas 18 lüpsilehma ja 22 noorlooma,» selgitas Leo. Piim läheb E-Piima, kes on hea, aga nõudlik partner ja käib ikka vaatamas, kas koht on korras.
Mai Veeroja ütles, et talu pidada on nende perele elamise viis.

Tänavuse talukonkursi üldvõitjaks tunnistati Väikemetsa talu (Taavi Serv ja Gaile Tammemägi) ning neile omistati tiitel «Eesti Parim Talu 2010». Ühtlasi tuli Väikemetsa talu võitjaks ka noortalunike kategoorias.
Tootmistalude hulgas tuli võitjaks Simmo-Paavli talu (Janek Mägi ja Kai Orb), alternatiivse suunda arendavate talude võitjaks tuli Leigo talu ( Tiiu Tamm).

Kõik said auhinnaks lambanaha ja ühe istiku omal valikul.
Oma parimad nimetas ka Eesti Talumetsa liit. Järvamaa parimaks nimetasid nad Merit Lillelehe Ambla vallast Sääskülast Kuke talust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles