Kuumus küpsetas vilja kiiresti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühing Estonia alustas viljakoristusega juba kaheksa päeva tagasi, 2000 tonni vilja plaanib ettevõte kiletunnelis konserveerida, enne seda käib vili muljumismasinast läbi.
Osaühing Estonia alustas viljakoristusega juba kaheksa päeva tagasi, 2000 tonni vilja plaanib ettevõte kiletunnelis konserveerida, enne seda käib vili muljumismasinast läbi. Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Tavapärasest pisut varem vilja koristama hakanud põllumehed hoiavad hinge kinni, et augustikuu ilmad lubaks ilusa saagi põldudelt kätte saada.

Osaühingus Estonia sõitis esimene kombain põllule juba kaheksa päeva tagasi, 21. juulil. Esimese nädalaga sai vilja all olevast 4500 hektarist koristatud kümnendik.
«Vili on ilus,» tunnustas Estonia agrokeemik Helina Märtmann. «Põllud näitavad, et võib tulla parem aasta kui eelmine.»


Märtmanni ütlust mööda tunduvad korras olevat ka vilja mahukaalud, vaid rapsitera jääb kuiva ja kuuma tõttu väiksemaks.
Küll aga kipub kuumus vilja liiga ruttu küpsetama. «Hakkasime vara võtma, sest märga vilja saab muljuda ja happega kiletunnelis konserveerida,» ütles Märtmann. «Selle tehnoloogia jaoks sobib ka veelgi märjem vili, aga seda siin lihtsalt pole, nii kuiv on juba.»


Homme peaks Estonia alustama ka rukkilõikusega. Kui ilm lubab, tahab ettevõte 6000 tonni rukist toiduviljana müüa. Maailmaturul saab tänavu toiduvilja kilo eest 40 senti rohkem kui eelmisel aastal. Estonia juhatuse esimees Ain Aasa ütles, et see lubab neil loota miljoneid kroone kasu, kui ainult ilma on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles