Aravete biogaasijaama projekteerib Sweco Projekt

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson.

Sweco Projekt AS projekteerib Aravete alevikku biogaasijaama, mis hakkab veisesõnnikust ja muust biolagunevast toorainest aravetelastele elektri- ja soojusenergiat tootma.

Sweco Projekti keskkonnaosakonna projektijuht Tarmo Kastemäe ütles, et jaam rajatakse Aravete Agro lautade kõrvale ja toorainegi tuleb Agro lehmadelt. «Samas on olemas vastuvõtusalved, kuhu ümberringi sõnnikut tuua, sest jaam vajab aastas umbes 100 000 tonni sõnnikut,» lausus ta.


Kastemäe selgitas, et jaama tuleb kaks suurt kääritamismahutit, kumbki 3500 kantmeetrit. «Kuu aega on sõnnik protsessis sees, lõpptoodang läheb põllule,» selgitas ta. «See tähendab, et sõnnik ei lähe raisku, lihtsalt ebameeldivad lõhnad võetakse selle protsessi käigus ära ja pärast on sõnnik selline vedel.»


Projekti arendab OÜ Aravete Biogaas, mille osanikud on võrdsetes osades Eesti üks suuremaid piimafarme Aravete Agro OÜ ja energiaettevõte Baltic Biogas OÜ.
Baltic Biogas OÜ juhatuse liige Henry Uljas märkis, et jaama plaanitav võimsus on 1,7–1,9 megavatti, investeeringu kogumaksumus on 70–75 miljonit krooni ja jaama valmimistähtaeg 2011. aasta. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles