Puuetega inimesed ootavad uusi ruume

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa liikumispuuetega inimeste seltsi juht Siina Trutin on Ülo Paasiga 15 aastat õlg õla kõrval koos töötanud ja koos lausa kaks puuda soola ära söönud.
Järvamaa liikumispuuetega inimeste seltsi juht Siina Trutin on Ülo Paasiga 15 aastat õlg õla kõrval koos töötanud ja koos lausa kaks puuda soola ära söönud. Foto: Andrus Eesmaa/ Järva Teataja

Üleeile kõlas Paide spordihallis kõige sagedamini soov «Palju tervist!». Järvamaa puuetega inimeste koda pidas seal oma 15. sünnipäeva.

Kuigi Paides Tallinna 13 maja tänavapoolsel küljel torkab silma silt «Matuseteenused», ei lase puuetega inimesed end süngest naabrist häirida: Järvamaa puuetega inimeste koda tähistas eile 15. sünnipäeva ja on suurema osa sellest tegutsenud just selle maja hoovipoolses küljes.
Kuigi ära kolida tahaks küll, tunnistas koja juhataja Ülo Paas. Kui kunagi tundus nende maja teistest Eesti puuetega inimeste kodadest parim, siis nüüd on ruumid viimaste aastate põhimure. «Talvel on külm, kütame, aga sooja ei pea,» selgitas Paas. «Pidime saama oma ruumid Kesklinna lasteaia tühjaks jäänud majja, aga masu tuli vahele ja linnal pole raha maja remontida.»
Paas tuletas meelde, et Järvamaa arenguleppes on kirjas: neile ruumide renoveerimise eest vastutab Järvamaa omavalitsuste liit (JOL) ja Paide linn. «Aga praktiliselt tegeleb meiega ainult linn, kuigi oleme Järvamaa, mitte Paide puuetega inimeste koda. JOL on meid unustanud,» lausus ta.
Koda alustas kolme ühinguga, nüüd on ühinguid 12, neis liikmeid ligi 800. Kuus on keskmiselt 10–15 õppepäeva. «Kui teeme omavalitsustele rahataotlusi, küsivad nad, kui palju nende inimesi õppepäevades osaleb,» arutles Paas. «Aga meie peame tagama vaid, et ruumid oleksid soojad. Kust siia inimesed tulevad, meie ei tea.»
Kuigi Paas on oma muresid kurtnud ka kõigi omavalitsusjuhtide ees, on tänavu koda rahaga toetanud vaid viis omavalitsust: Paide linn ning Väätsa, Paide, Imavere ja Roosna-Alliku vald.
Raha on hädasti tarvis, et kirjutatud kavandites omaosalust maksta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles