Kartulipanek on alanud

Silvi Lukjanov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Ambla valla Rebase talu rahvas alustas uut kuud varajase kartuli panekuga, mis katteloori all valmides peaks andma saagi jaanipäevaks.

Köögiviljakasvatusega tegeleva Rebase talu perenaine Piia Tiigemäe sõnas, et tänavu jäi kartulipanek  isegi hiljemaks. «Tavaliselt alustame aprilli viimastel päevadel, kuid tänavu panime esimese kartuli mulda esimesel mail,» sõnas ta.

Kuigi vanarahva kuldreegel on, et kartuleid pane siis, kui toomingas õitseb, Rebase talu loodust väga ei jälgi. Talus käib tootmine pikema plaani järgi ja varavalmiva kartuli paneku aja määrab hoopis märtsi lõpu poole ette kasvama pandud kartul. «Kütame eelidandusruumi tubli kuu aega ja kui kartul on panekuks küps, siis ei saa ilma rohkem oodata,» selgitas Tiigemäe. «Tegelikult on maa nüüdki veel liiga märg ja väga raske on maad harida, kuid kartul elab selle üle.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles