Mis inimene on purjuspäi lastele otsa sõitnud mees?

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle autoga sõitis Hengo eelmisel nädalal Imavere vallas Käsukonna külas otsa viieaastasele poisile ja vankris olnud imikule.
Selle autoga sõitis Hengo eelmisel nädalal Imavere vallas Käsukonna külas otsa viieaastasele poisile ja vankris olnud imikule. Foto: Kaspar Pokk/Kanal 2

Nädalatagune uudis, et ka varem purjuspäi auto juhtimise eest karistatud Hengo sõitis joomase peaga otsa lastele, kellest üks senini haigevoodis lamab, pani paljud inimesed küsima: «Mis inimene ta küll on?» Järva Teataja käis Hengo kodukohas kohalike ja tema pere käest sellele küsimusele vastust otsimas.

Nii kohalikud kui ka Hengo pere tunnistavad, et see oli üksnes aja küsimus, kui midagi sellist juhtub, sest juhiloata ja joobes olekus auto rooli istumine pole sealkandis mingi haruldus. Ei tohi üksnes suurele teele (Tallinna–Tartu maantee) minna, sest seal võib politseile vahele jääda.

Hengo suhtumist purjuspäi roolikeeramisse ilmestab hästi emale antud lubadus. Kui ema palus pojal endale enam mitte autot osta, vaid jalgrattaga sõita, sest napsise peaga kipub ta rooli taha, lubas Hengo, et sõidab ainult küla vahel.

See, et ka külas purjus peaga sõites võib suur õnnetus juhtuda, jõudis Hengo ajudesse alles pärast viimast õnnetust. Ema käis teda eelmisel nädalavahetusel arestimajas vaatamas. Poeg nuttis ja kahetses. Palus paberit ja ümbrikku, et viga saanud lapse emale kirjutada ning kahetsust väljendada.

Ema tunnistas, et ega lühikesel kohtumisel suurt midagi räägitudki. Mõlemad nutsid.

Ema loodab, et kannatanud suudavad ükskord andestada. Viga saanud lapsest rääkides hakkab naine nutma. «Ma mõtlen kogu aeg, kui palju peab see laps valu kannatama.»

Kui Hengo on aastaid emale muret valmistanud, siis teisest pojast on talle üksnes rõõmu ja abi: korralik mees, käib Soomes tööl ja puhkuse ajal aitab alati ema. Kuidas kaks venda nii erinevaks kasvasid, on ka ema endalt korduvalt küsinud. «Eks me hellitasime ta ikka ära, oleks pidanud rangem olema,» ohkab naine.

Vastutustundetu käitumine andis märku juba palju aastaid tagasi, kui Hengo käis Põltsamaal kutsekoolis. Ema saatis poja kooli, andis raha ja hiljem sai teada, et poeg ei näidanud kooli nägugi.

Töökohti on Hengol olnud palju, kuid üle paari kuu ta ühes kohas ei püsi. Ema ei süüdista tööandjaid, vaid poega. Vend ütleb, et ta oleks Hengole Soomes korraliku töökoha muretsenud, sest tal on kuldsed käed, kuid lisaks nendele on vaja ka tahet tööl käia ja seda vennal pole.

Hengo seaduserikkumistest sai pere teada alles eelmisel nädalal ajalehest lugedes. Avariisid ja õnnetusi on tal aga palju olnud. Ta oli alles poisike, kui ta silme all jäi väike sugulane auto alla. Nii õnnetult, et lapse elu ei õnnestunud päästa.

Kui mitu korda on ta avariidesse sattunud, ei tea lähedased öeldagi. Ja mitte ainult autodega. Ükskord sõitis ta kodu lähistel jalgrattaga kraavi ja nii õnnetult, et kolmes selgroolülis oli mõra. Poleks üks mööduja teda märganud, oleks võinud ta eluküünal seal ka kustuda, kardavad lähedased. Seejärel oli ta kaks kuud Tallinnas haiglas.

Kohustustele ja seadustele käegalööminegi võis alguse saada ühest avariist. Kui Hengo sai saekaatris korraliku töö ja paar korralikku palka taskusse, ostis ta laenuga uhke auto. Selle sõitis ta kiiresti vanarauaks, kaotas töö, kuid võlg jäi alles.

Vend kutsus teda Soome tööle, et võlg makstud saaks, kuid Hengo ei läinud.

Nii ema kui ka vend tunnistavad, et ta õppis kuidagi sotsiaaltoetustest ja juhutöödest ennast ära elatama. Seetõttu kadus aga kohustus igal tööpäeva hommikul vormis olla ja sealt kõik allamäge veerema hakkas.

Kui sageli palkavad omaksed kohtualusele kalleid advokaate, siis Hengo pere on seda meelt, et noormees peab saama karistuse, mis vastaks ühiskonna ootustele ja oleks loodetavasti ka talle õpetuseks. «Selles mõttes on mu süda nüüd rahul, et kui öösel keegi siin kihutab, siis ma tean, et minu poeg see pole, tema on kindlas kohas,» sõnas ema.

16. juulil kella 20.20 ajal juhtus liiklusõnnetus Imavere vallas Käsukonna külas, kus alkoholijoobes ning juhtimisõiguseta 29aastane Hengo sõitis otsa tee ääres seisnud inimestele ja lahkus sündmuskohalt. Õnnetuses sai viga viieaastane poiss.

Hengo on ka varem korduvalt sarnaseid kuritegusid toime pannud ja eelmisel kuul võeti temalt joobes sõidukijuhtimise eest karistusena ära juhtimisõigus.

KOMMENTAAR

Margus Toomsalu

Paide politseijaoskonna juht

Väide, et politsei kaugematesse küladesse ei jõua, ei pea paika. Loomulikult on patrull rohkem ametis Paides ja Türil.

Kindlasti kontrollime lähiajal seda kohta rohkem.

Joobes juhtide tabamisel on väga oluline inimeste abi. Kui teil on kahtlus, et keegi istus purjus peaga rooli taha, siis sellest tuleb kohe politseid teavitada. See pole pealekaebamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles