Kanepist saab jurssi, piima ja putru

Silvi Lukjanov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Kuusemaa koos kanepitaimega
Karin Kuusemaa koos kanepitaimega Foto: Erakogu

Tammejuure mahetalu perenaine Karin Kuusemaa teab, et kanepist saab kasutada nii seemneid kui ka lehti ja jagab nõu, kes ja kuidas peaksid kanepitooteid tarbima. Teda tasub uskuda, sest talu toodetud kanepiõli tunnustati 2013 aastal parimaks mahetooteks.

Tammejuure mahetalu perenaine Karin Kuusemaa sõnas, et maailma rikkalikus toiduvalikus on toitvatel kanepiseemnetel oma osa ka vahvlites, kompvekkides, makaronitoodetes, küpsistes, müslibatoonides, jäätistes, juustudes ja isegi teatud õllesortides. „Kui kanepiseemnetest tehti vanasti jurssi, kanepipiima ja putru, siis tänapäeval kasutatakse kanepiseemneid ka kotlettide, putrude, kastmete, jogurti, müsli jne lisandina,“ täpsustas ta.  Taime lehtedest saab lõõgastava ja organismipuhastava toimega teed ning kanepiõli sobib lisandina salati valmistamisel ja küpsetiste koostisosana.

Kanepiõli väärtuse on Kuusemaa teada avastanud ka kosmeetikatoodete valmistajad, kes lisavad kvaliteetset ja vitamiinirikast kanepiõli nahahooldusvahenditele, näiteks seepidele, kreemidele, naha niisutajatele, palsamitele ja šampoonidele. „Kanepiõli sobib ideaalselt salatikastmetele, võileivakatete, marinaadide ja dipikastmete valmistamiseks,“ lisas Kuusemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles