Tuntud kirjandusteos jõuab kinolinale

Birgit Itse
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Toom
Tanel Toom Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Täna selgusid Eesti Vabariik 100 filmikonkursi täispikkade filmide konkursi võidufilmid. Kuue mängufilmi seas läheb tootmisse ka A.H. Tammsaare "Tõe ja õiguse" romaani esimese osa põhjal vändatav film.

Eesti Filmi Instituut andis oma koduleheküljel teada, et kuus tootmisse minevat filmi valis žürii välja pärast seitsmetunnist arutelu. Valikul hinnati stsenaariumi köitvust ja kõlapinda, režissööri nägemust tulevasest filmist, ettevalmistatud visuaalseid materjale ning vastavust konkursi teemale. Viie filmi režissööri puhul on tegemist täispika filmi debüüdiga.

Tootmisse minevate filmide seas on ka linateos A. H. Tammsaare romaani „Tõde ja õigus“ I osa põhjal. 

Tutvustuse kohaselt tuleb mängufilmis lootusest ja teotahtest pakatav Andres koos noore abikaasa Krõõdaga võlgu ostetud soisele talukohale uut elu rajama. Vargamäe Mäe talust peab saama koht, mis perekonna eest hoolitseb, algab aga hoopis elukestev võitlus nii looduse ja saatuse kui ka kiusliku naabrimehe Pearuga. Kui elukaar jagab Andresele enam kannatusi kui kauaoodatud tulemusi, hakkab mees üha meeleheitlikumalt otsima tõde ja õigust nii kohtust, kõrtsist kui ka Piiblist, tuues oma otsinguil ohvriks perekonna, lähikondlased ja iseenda. Unelm õitsvast ja perekonna eest hoolt kandvast Vargamäest vajub üha sügavamale reaalsuse varju.

Filmi stsenarist ja režissöör on Tanel Toom, produtsendid Ivo Felt ja Madis Tüür ning tootja Allfilm.

Žürii pidas üksmeelselt nõudliku kirjandusliku teksti üleviimist filmikeelde erakordselt õnnestunuks. "Loo ülesehitus ja viis teemat käsitleda mõjusid värske ja kaasaegsena ning režissööril oli väga selge nägemus nii filmi visuaaliast kui ka tegelaste arengukaarest," andis žürii teada.

Eesti Vabariik 100 filmikonkurss kuulutati välja detsembris 2012. Konkursi esimesse vooru juunis 2013 laekus 165 filmiideed, millest valiti välja 17. Neist kirjutati stsenaariumid oktoobriks 2014, millest jäi omakorda sõelale 9 tugevamat projekti. Väljavalitud üheksa filmi loominguline arendus kestis täpselt aasta ehk oktoobri alguseni 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles