VIDEO: "Pulmad ja matused" ehk Eesti rahuvalvajatega öises Liibanonis

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti rahuvalvajatega öises Liibanonis patrullides tekib tahtmatult tunne, et oled huvitaval väljasõidul. Unne suikunud linnad ja külad, kitsad käänulised mägiteed, kus, kui vaikust poleks lõhestamas loomade (tõenäoliselt šaakalid või hüäänid) häälitsused, valitseks haudvaikus. 

Öö. Eesti rahuvalvajad räägivad patrullimineku eel läbi viimased üksikasjad, lepivad kokku tegevuse erinevates olukordades ning kolm UN-kirjadega valget värvi Mercedes Benzi maasturit sõidavad patrulliülema seersant Martin Aaviku juhtimisel ÜRO rahuvalvebaasist UNP 2-45 välja.

Esimese asjana vajutab viietunnine motoriseeritud patrull autoraadiost kinni kohaliku raadiojaama. Eestlase kõrvadele harjumatu muusika asendab mobiiltelefonist või mälupulgalt tulev Kosmikute "Pulmad ja matused". Matusemeeleolust pole juttugi. Meie sinikiivrite (patrullis on nad siiski siniste nokmütsidega) vastutusalas on olukord üldjoontes rahulik, on nii olnud viimased viis kuud. 

Rühma peaülesanne ongi teha nii päevaseid kui ka öiseid patrullkäike, et näidata UNIFILi kohaolu ja  kontrollida, et  konflikti osapooled omavahel sõlmitud lepingutest kinni peaksid. Katseväelased patrullivad nii üksi kui ka koos Liibanoni relvajõududega. Paljusid retki tehakse osapooli lahutaval niinimetatud sinisel joonel. 

Vaikus ja rahu on siiski näiline.  Vaatamata sellele, et olukord sinisel joonel (Iisraeli ja Liibanoni eraldav joon märgib Iisraeli relvajõudude tagasitõmbumist Liibanonilt vallutatud aladelt, milles kaks osapoolt leppisid kokku ÜRO kaasabil 2000. aastal) on üldiselt rahulik, on aastate jooksul osapooltel esinenud siiski mitu vahejuhtumit. Rahuvalveüksuste ülesanne on sellistel puhkudel hoida ära olukorra eskaleerumine.

Koos staabiohvitseridega teenib Liibanonis ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL ligi 40 Eesti kaitseväelast, kellest suurema osa moodustab rühmasuurune üksus, mis on kokku pandud peamiselt Scoutspataljoni B-kompanii alusel. Eesti jalaväerühm on osa Soome-Iiri pataljonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles