Haige ilves eksles Paide linnas ringi (1)

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilves Paides.
Ilves Paides. Foto: Erakogu

Eile õhtul jalutas Paides Hämariku tänavas ringi haige ilves, kes ei kartnud inimesi ega suurt koera ja heitis õhtul ühte kasvuhoonesse puhkama. 

Hämariku tänavas elav Mari selgitas, et mees läks õhtul kella üheksa ajal õue ja nägi, et hoovis jalutab ringi ilves. Metsloom oli väga julge ja vaatas paarimeetrise vahega tõtt suure ketikoeraga. 
Mari sõnas, et ilvese ilmumine koduhoovi ehmatas ta ära, sest peale koera olid hoovis ka kaks kassi ja küülik. «Ilvest ei kohta naljalt metsaski ja järksu jalutab ta linnas ringi,» lisas ta. 
Mari selgitas, et ilves polnud agressiivne, vaid kõigi ümbritseva suhtes täiesti ükskõikne. 
Natuke aega hoovis uudistanud, läks loom kasvuhoonesse ja heitis sinna puhkama. «Väga viisakas loom oli, ei lõhkunud mul kasvuhoones ühtegi taime ära,» ütles ta. 
Mari helistas hädaabinumbrile ja kohale tulnud päästjad sulgesid kasvuhoone uksed. 
Operatiivkorrapidaja Andrei Rikberg selgitas, et ilves oli rahulik ja silmanähtavalt haiglane. «Loom polnud agressiivne ega kippunud ka kasvuhoonest välja tulema,» sõnas ta.
Päästjad võtsid ühendust loomaarstiga, kel on õigus teha uinutav süst.
Kohale tulnud Koigi veterinaar Vallo Seera ütles, et uinutas ilves ja viis ära. «Polnud kahtlustki, et ta on haige,» kinnitas ta.
«Olen jahimees ja tean, et elujõus ilves peaks kaaluma 12–14 kilogrammi. See ilves oli aga vaid kuuekilogrammine loomavare,» lausus ta. «Peale selle, et ta oli kaotanud peaaegu poole oma kehakaalust, olid tal ka tugevad parasiitide jäljed.»
Seera pidas aru oma kolleegidega, mida ilvesega edasi teha. «Kuna looma tervislik seisund oli sedavõrd vilets, et teda narkoosist välja tuua olnuks väga raske ning kahtlus tekkis ka marutaudi suhtes, siis otsustasime looma hukata,» ütles ta.
Seera ütlust mööda viidi ilves edasi Järvamaa veterinaarkeskusse. Veel täna võtavad keskkonnaameti esindajad surnud looma kaasa ja viivad Tartu veterinaarlaborisse, kus selgitatakse välja, mis tal täpsemalt viga oli.
Facebooki kaudu andis üks inimene Marile teada, et esmaspäeval jooksis talle Pärnu–Rakvere maanteel Mari kodust mõnesaja meetri kaugusel teele ette ilves. «Küllap see oli sama loom, sest palju neid ilvesed, siin siis olla saab,» märkis ta. 
Seega võis ilves märkamatult linnas olla paar päeva.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles