Pärimuspeol lauldi omatehtud pilli saatel

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türi vallas Kurla külas peetud pärimuskultuuri jaanipeol tõmbas peremees välja alles aastapäevad tagasi tegema hakatud lõõtsa ning rahvas laulis ja tantsis selle järgi lustiga.

Üks üle Eesti toimuvast 36 Baltica rahvusvahelisest pärimuskultuuri jaanituledest toimus Türi vallas Kurlas. See oli Kurla külas asuva KUME külaseltsi ühe eestvedaja Jaanus Lohuri meelest hea võimalus pidutseda tema enda tehtud lõõtsa järgi. „Täitsa ise tegin, aastapäevad tagasi alustasin, saagisin ja lihvisin, mõned osad tellisin ka Itaaliast ja selline ta sai,“ lausus ta pilli käes hoides.  „Õiged lõõtspilli omadused selguvad teadjate tegijate sõnutsi alles aasta pärast, kui pill on sissetöötanud ja selleks tuleks teda iga päev teda mängida,“ lisas ta.

Kõlasid rahvalikud laulud, mida paljud teadsid kaasa laulda. Lohuri pillimängu toetas nii lõõtsa kui ka lauluga pärimuslaulu seltsingust Küllike Pajula. Pajula sõnutsi oli uhke tunne olla oma oskustega rikastamas kogukonna jaanipidu, kus lausa ise pille tehakse. Rahvuslikke mänge ja tantse korraldas ligi 70 Kurlasse kogunenud jaanipidulisele Pärimuslaulu seltsingu juht Ene Lukka- Jegikjan, kellega koos tuletati ka meelde, miks jaanituld tegema hakati, seda siiani tehakse. Saadi teada milliseid kombed jaanipeo juures tasuks teada ja täita. Pidulised võtsid nii lauludest ja mängudest aktiivselt osa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles