Viga saanud toonekurg ootas abi kolm päeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eelmise laupäeva hilisõhtul kukkus Väätsa vallas asuva eramu katuselt alla valge-toonekurg, kes elanike selgitusel lebas õnnetuse tagajärjel nende hoovis liikumatult teisipäeva pärastlõunani, kuni keskkonnaameti spetsialist talle järele tuli.

Laupäeva õhtul kella 11 paiku koduhoovist valge-toonekure leidnud naisterahvas, kes soovis jääda anonüümseks, ütles, et istus parasjagu toas ja kuulis ühtäkki tugevat matsu. «Õhtu oli väga tormine. See kõlas, nagu keegi oleks õhupüssi kasutanud, ent selles ei saa me kindlad olla,» ütles ta.

Ägeda mürtsu peale läks naisterahvas asja uurima ja leidis enda eest õnnetult katuselt alla kukkunud ja viga saanud toonekure.

Selleks et teada saada, kuidas sellises olukorras toimida tuleks, võttis naisterahvas ühendust infotelefoniga. «Sealt sain keskkonnainspektsiooni valvetelefoni numbri 1313, ent oli juba hilisõhtu, seetõttu soovitati helistada hommikul, kui midagi muutunud ei ole,» lausus ta.

Et pühapäeva hommikul lebas toonekurg endiselt liikumatult sama koha peal, helistas naisterahvas numbrile 1313. Valvetelefonilt anti talle aga teada, et tema piirkonnas on kasutusel teine telefoninumber. «Öeldi, et pühapäeval nad ei tööta ja helistagu ma esmaspäeva hommikul,» märkis ta.

Küsimuse peale, mida õnnetult viga saanud kurega senikaua peale hakata, vastati naisele, et teha pole midagi. «Öeldi, et võin ju veekausi ette panna, kuid suure tõenäosusega ta sealt ei joo,» lisas ta.

Nii võttis Väätsa vallas elav naisterahvas esmaspäeva hommikul ühendust Järva piirkonna keskkonnaametniku Tiit Koiduga, kes teatas, et on viimast päeva puhkusel ja tuleb viga saanud kurge üle vaatama alles teisipäeva lõunaajal.

Kui Koit teisipäeva pärastlõunal Väätsal juba kolmandat päeva hoovis lebanud toonekurele Tallinnast järele sõitis, selgus, et kure jalad olid terved. «See oli kummaline, mõtlesime, et ta vigastas oma jalga,» arutles naisterahvas. «Kuidas kurg ikka sedamoodi katuselt alla kukub, kuid raske on ka hinnata, kui tõenäoline on see, et mõni mööduja kurge teadlikult sihtis.»

Eile kinnitas Tiit Koit ka Järva Teatajale, et toonekure jalad ja tiivad on terved. «Praegu on ta mul kodus ja homme viin ta Nigulasse rehabilitatsiooni,» sõnas ta.

Seda, kas toonekurg on kukkumise tagajärjel mõne tõsisema vigastuse saanud, Koit öelda ei osanud. «Tundub, et temast saab ikkagi elulooma. Ma vähemalt loodan seda,» lisas ta.

Et laupäeva õhtul katuselt alla kukkunud valge-toonekurg kiiremas korras abi ei saanud, riivas õnnetu vaatepilt möödujate silmi teisipäeva pärastlõunani. Tiit Koidu ütlust mööda keskkonnaametnikud nädalavahetuseti ei tööta. «Alates reede õhtust kuni esmaspäeva varahommikuni ei toimu midagi, kui just pääste või keegi teine ei toimeta,» selgitas ta.«Koduaiast kure leidnud naisterahvas helistas mulle puhkuse ajal. Ta arvas, et loomal on jalg puruks, kuid õnneks selgus, et kõik, mis liikumiseks vajalik, on terve.»

Koit lisas, et käis kure sulestiku põhjalikult üle ja vereplekke ei leidnud. Et kurge võis tabada mõne mööduja õhupüssi kuul, on Koidu meelest vaid oletus. «Kurel on päris tugev sulestik, see kuul võis muidugi kehasse minna, aga seda ei tea me keegi,» sõnas ta.

Teine võimalus on Koidu ütlust mööda see, et kurg libises katuselt alla. «Neid on pesas paar tükki olnud ja perenaise sõnul oli pesa katuse serval,» lausus ta.

«Ainus asi, mida juhtunud olukorras oleks saanud teisiti teha, on see, et oleks võinud toonekure kuhugi varju alla viia,» ütles ta. «Valged toonekured, eriti pojad, ei ole agressiivsed. Nad on täiesti ohutud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles