Piima pealt tahavad rohkem teenida nii tootjad kui töötlejad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim
Piim Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kuigi toorpiim on aastaga kallinenud 23 ja piimapakk koguni 47 protsenti, ei paista hinnatõus peatuvat. Sisendite hinna kiirema tõusu tõttu on omad nõudmised nii tootjatel kui ka töötlejatel.

Kaks aastat tagasi, kui piimatootjad said piimakilost pisut üle kolme krooni, unistasid nad neljakroonisest kilohinnast, et see aitaks nina vee peal hoida.
Praegu maksavad töötlejad Järvamaa suurematele tootjatele piimakilost 0,31 eurot (4.90 kr), aga tootjad nõuavad veelgi kõrgemat kokkuostuhinda. «Muidu me ei pea vastu,» põhjendas Väätsa Agro juhatuse esimees Tiit Tuuleveski.

Tuuleveski ütlust mööda on piimahind tõusnud juba peaaegu poolteist aastat, aga seda ei saa võrreldagi kütuse, elektri, väetiste ja söötade hinnatõusuga.
Laeva piimaühistu liikme Väätsa Agro piima töötleb Valio Eesti. Piimakilost tahaks Väätsa Agro saada 0,34 eurot (5.30 kr). «See 7%-line tõus on marginaalne, praegune 0,31 eurot kilost on püsinud detsembrist saadik,» ütles Tuuleveski.


 

PIIMAHIND

Konjuktuuriinstituudi andmetel oli piima kokkuostuhind jaanuaris 23% kõrgem kui aasta tagasi.
Võrreldes eelmise aasta veebruariga on piimatoodete tööstusest väljamüügi hinnad tõusnud olenevalt tootest kuni 53%. Samal ajal on poodides näiteks kilepiim 47%, hapukoor 33%, kohvikoor 30%, juust 20%, keefir 18% ja või 13% kallim kui aasta tagasi.
Põllumeeste keskliit peab hädavajalikuks toorpiima hinna ligi 15%-list tõusu.
Keskmine piimahind maailmaturul oli jaanuaris 0,33 eurot kilost (www.milkprices.nl), see on 15% kallim kui aasta varem. Kõrgeimat hinda said jaanuaris piimakilost Soome ja Itaalia piimatootjad (0,40 eurot).

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles