Staažikas doonor: vereloovutus mõjub tervisele hästi

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Kui kaks kuud täis saab, siis keha annab juba märku, et tahaks uuesti verd loovutama minna,» räägib täna Paide doonoritelgis 34. korda verd annetanud Üllar (37).

Mehe sõnul hakkas ta annetajaks enda doonorist õest eeskuju võttes. Nüüdseks on Üllar juba viiendat aastat doonor ning oma verd annetanud rohkem kui 30 korda. Staažika doonori sõnul on vereloovutusel lausa tervisele kasulik mõju. «Esimestel kordadel oli küll pärast loovutust nõrkustunne ja uimasus, aga nüüd ei saa enam arugi. Pigem on see kasulik. Mul kaovad pärast vereloovutust peavalud ära,» avaldab Üllar.

Veri on mehel andmata jäänud ainult ühel korral paar aastat tagasi, kui hemoglobiin oli liiga madal. Sel korral oli aga hemoglobiiniga kõik korras ning Üllar sai taas vereloovutuse näol väikese heateo teha. «Tulge ikka, siin pole karta midagi,» julgustab mees ka teisi verd loovutama tulema.

Neljandat korda oli oma verd loovutamas Merike (44), kes oli esimest korda doonoriks täpselt aasta tagasi. «Alguses oli hirm nii suur, tegelikult oleks võinud juba aastaid tagasi hakata käima,» seletab naine pärast vereloovutust kosutuseks mahla juues. «Aga nüüd võtsin julguse kokku ja käin regulaarselt. Esimesel korral käisime koos sõbrannaga, oli nagu turvalisem.»

Merike räägib, et doonoriks tulema ajendas teda soov teistele kasulik olla. «See on midagi nii väikest, mida endast anda ilma suurt vaeva nägemata,» arvab naine. Nii Üllar kui Merike tõdevad, et nad ise ega nende lähedased pole doonorverd küll kunagi vajanud, kuid kunagi ei tea, millal see päev tulla võib.

Eelmisel vereannetusel kolm kuud tagasi hakkas Merikesel pärast vere loovutamist küll korraks halb, kuid naise kinnitusel läks kehv enesetunne kiiresti üle ning hullu polnud midagi. «Endal on pärast nii hea tunne. Kindlasti soovitan teistel ka siia tulla,» märgib ta.

Paides saab verd annetada Kultuurikeskuse juures telgis esmaspäeval kella 12st 18ni, teisipäeval ja kolmapäeval kella 11st 17ni.  Doonoritelgi külastamiseks tuleks varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab viis kuni kümme minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ning väikesele puhkusele pärast vereandmist. Vereandmine on valutu ja ohutu protseduur, mille käigus võetakse doonorilt 450 ml verd – see on kõigest 8% kogu täiskasvanu inimese verest, mis taastub keskmiselt 72 tunni jooksul.

Pikemat lugu loe homsest Järva Teatajast.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles