Uus ravimihüvitise süsteem vähendab inimeste kulusid retseptiravimitele

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Toomas Huik / Postimees

Valitsus kiitis tänasel kabinetinõupidamisel heaks tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ettepanekud uue ravimihüvitise süsteemi loomiseks.

Loodav täiendava ravimihüvitise süsteem vähendab oluliselt suure ravimivajadusega inimeste kulusid retseptiravimitele ja on patsiendile lihtsam, kuna soodustust hakatakse arvestama automaatselt apteegis ravimi ostmisel.

„Ravimite kättesaadavus puudutab suurt osa ühiskonnast ning vananevas ühiskonnas on see kasvava tähtsusega probleem. Meie eesmärk on vähendada ravimikulutusi eelkõige nendel inimestel, kelle jaoks need moodustavad praegu väga suure osa nende sissetulekust ning kellel võivad seetõttu vajalikud ravimid ostmata jääda,“ ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski. „Meil on praegu 110 000 inimest, kes kulutavad olemasolevatele soodustustele vaatamata retseptiravimitele igal aastal üle 100 euro. Tervelt 15 000 inimest kulutavad üle 300 euro ja siinjuures me räägime ainult retseptiravimitele tehtavatest kulutustest. Pensionäride jaoks, kellel kõrgendatud ravivajaduse tõttu on ravimikulud kõige suuremad, tähendab see, et nad maksavad aastas terve ühe kuu pensioniraha ravimitele ja seda olukorda soovime tulevikus muuta.“

Täiendava ravimihüvitise eesmärk on parandada ravimite kättesaadavust kõrgendatud ravimivajaduse ja suurte ravimikuludega inimeste jaoks, hüvitades nende ravimitele tehtud kulutusi senisest oluliselt suuremal määral. Uue ravimihüvitise süsteemi loomisega hakatakse maksma täiendavat ravimihüvitist kulutustest, mis ületavad 100 eurot. Kulutustelt vahemikust 100-300 eurot on kavas maksta täiendavat ravimihüvitist 50% ulatuses ning 300 eurot ületavate kulutuste puhul 90% ulatuses. 

Seejuures, mida kõrgemad on inimese kulutused ravimitele, seda suurem on täiendav ravimihüvitis. Näiteks, kui inimene kulutab aastas ravimitele kokku 110 eurot, siis on täiendav ravimihüvitis tema jaoks 5 eurot, 250 euro kulutamisel 75 eurot ning 400 euro puhul 190 eurot.

Uue süsteemi elluviimiseks otsustas Vabariigi Valitsus panustada ravimihüvitiste eelarvesse täiendavalt 3 miljonit eurot ning ühtlustada 2002. aastast alates kehtinud senised retseptitasud 1,27 euro ja 3,19 euro pealt 2,5 eurole retsepti kohta.

Samuti kiitis valitsus heaks tervise- ja tööministri ettepanekud anda soodusravimite loetelu ja ravimihangetega seotud korralduslikud ülesanded sotsiaalministeeriumilt üle haigekassale.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles